2024.03.28, Csütörtök
Majdnem duplája a fővárosi átlagkereset a lista végén található megye átlagának
pixabay - illusztráció

Majdnem duplája a fővárosi átlagkereset a lista végén található megye átlagának

infostart.hu

2020.11.06. 13:41

A budapesti nettó átlagkereset 329 ezer forint; legjobban a pénzügyi szolgáltatás fizet, második helyen az információ és kommunikáció területe áll.

Hirdetés

2020 második negyedévében változatlanul a fővárosban dolgozók átlagkeresetei voltak a legmagasabbak, elérték az 512 000 forintot - derült ki az infostart.hu cikkéből. A fővárosi nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottak nélkül – 329 ezer forint volt 2020 első félévében.


Az országos átlagot csak egy megye és a főváros tudja meghaladni

A legalacsonyabb, bruttó 278 140 forintos átlagkeresete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetek alkalmazottainak volt. Budapest kereseti előnye a többi területhez képest is kiemelkedő. Csak a fővárosban, illetve Győr-Moson-Sopron megyében (412 190 forint) haladta meg a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az országos átlagot (406 820 forint).

A KSH szerint a területi különbségekre jelentős hatással van az eltérő foglalkoztatási struktúra, az alkalmazásban állók ágazatok és foglalkozások szerinti összetétele, valamint a közfoglalkoztatás eltérő súlya.


Változatlanul megéri tanulni

Mint az Infostart is megírta, a KSH adatai alapján Budapesten az egyes ágazatok közül a legjobban a pénzügyi szolgáltatás terület fizetett. A második helyen az információ és kommunikáció terület végzett. Az idei első félévben a legalacsonyabb fizetéseket a vendéglátás szektorban lehetett hazavinni.

Változatlanul megéri tanulni. A budapesti szellemi foglalkoztatásúak bére számos ágazat esetében érezhetően magasabb. A legnagyobb különbségek a feldolgozóiparban láthatók a képzettebbek javára.

A fővárosban a szellemi foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 393 ezer forintot tett ki az idei első félévben. Ez nagyjából 20 százalékkal magasabb, mint a teljes budapesti átlag.


A nyári hatások jót tettek a foglalkoztatásnak

A munkaerő-piaci változások mentén továbbra is az észak-keleti, illetve a dél-dunántúli megyék vannak kedvezőtlenebb helyzetben, miközben a központi régiók, illetve a közép- és nyugat-dunántúli megyék foglalkoztatottsága kedvezőbb. A foglalkoztatási ráta a 15–64 évesek körében 2020 második negyedévében Budapesten volt a legmagasabb, 73,5 százalék és Baranya megyében a legalacsonyabb 62,1 százalék.

Éves alapon a legjelentősebb negatív változás Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható, itt a foglalkoztatási ráta 8,7 százalékponttal csökkent a KSH adatai alapján. Ezzel szemben Komárom-Esztergom megyében 5,7 százalékponttal növekedni tudott.

A gazdaság újraindulása, a korlátozó intézkedések feloldása és a nyári belföldi turizmus felpörgése országos szinten pozitívan hatott a foglalkoztatottságra.

Országos hírekmunkaerőpiacbérek