2024.06.15, Szombat
A koronavírust sikeresen kezelő gyógyszert gyárt ősztől Magyarország
illusztráció - pixabay

A koronavírust sikeresen kezelő gyógyszert gyárt ősztől Magyarország

mti

2020.05.12. 15:31

Ázsiában már sikeresen alkalmazták, de még nincs törzskönyvezve. Ha beindul a hazai gyártása, exportképes termékké is válhat.

Lezárult az új típusú koronavírus ellen Ázsiában már hatékonynak bizonyult gyógyszerhatóanyag, a favipiravir magyarországi fejlesztésének első fázisa - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel kedden. Miután laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a generikus hatóanyagot, az őszre lehetővé válhat a gyógyszer magyarországi engedélyezése és gyártása is.


Széleskörű összefogás segíti a munkát

A szükséges klinikai vizsgálatok és a gyógyszergyártó kapacitás kiépítése az ITM és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, széles körű kutatóintézeti-egyetemi-országos gyógyintézeti-ipari összefogásban zajlik.     

A favipiravirt eredetileg influenzatünetek enyhítésére fejlesztették ki, generikus hatóanyagként bárki előállíthatja. Ázsiában már sikeresen alkalmazták koronavírussal fertőzött betegeken is, bár hatékonyságát hagyományos klinikai vizsgálatokkal még nem igazolták, ezért egyelőre sem Európában, sem Amerikában nincs törzskönyvezve.   

A Magyarországon zajló fejlesztés így kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a gyártókapacitás gyors kiépítése nemcsak a járvány elleni hazai védekezést segítheti, hanem exportképes termék is nyerhető belőle - írta a szaktárca.     


370 milliós állami támogatást kapott a projekt

Az eredményes kutatási és fejlesztési tevékenység ahhoz is hozzájárul, hogy fokozatosan és szigorú menetrend mellett újraindítsuk az életet Magyarországon" - idézte a közlemény az ITM parlamenti és stratégiai államtitkárát, Schanda Tamást.

Hozzátette: a favipiravir hatóanyag hazai előállítását, klinikai tesztelését és a gyógyszergyártás elindítását a magyar állam a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból összesen több mint 370 millió forinttal finanszírozza.     


További három fázis szükséges, ezek nyáron lezárulhatnak

Keserű György Miklós akadémikus, a Természettudományi Kutatóközpont Gyógyszerkémiai Kutatócsoportjának vezetője az MTI-nek  a projektről elmondta: "nemcsak a vírussal, hanem az idővel is versenyt futunk.

Ilyenkor a leggyorsabb gyógyszer az, amit már ismert eredményekre támaszkodva állítunk elő, hiszen egy teljesen új hatóanyag kifejlesztése és klinikai tesztelése sokkal hosszabb időt venne igénybe". 

Ismertetése szerint az összefogás ereje abban áll, hogy mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért:

  • a konzorciumot vezető Természettudományi Kutatóközpont dolgozta ki laboratóriumi eljárást,
  • a szükséges hatóanyagot az Első Vegyi Industria Zrt. és a Richter Gedeon Nyrt. együttműködése biztosítja,
  • míg a készítményt a Meditop Gyógyszeripari Kft. fogja gyártani.

A klinikai vizsgálatokban a kutatói kezdeményezésű klinikai vizsgálatok szervezésére és lebonyolítására létrejött országos HECRIN konzorcium tagjai, a négy klinikai központtal rendelkező orvosi egyetem, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesznek részt.   

A gyógyszer bevezetéséhez a most lezárult laboratóriumi fejlesztés után további három fázis szükséges, amelyek akár már nyáron lezárulhatnak.

Országos hírekegészségügyKoronavírusgyógyszer