2024.03.29, Péntek
Telefonos tanácsadás indult a keringési betegséggel küzdők segítésére
illusztráció - pixabay

Telefonos tanácsadás indult a keringési betegséggel küzdők segítésére

mti

2020.04.01. 12:16

A koronavírus ideje alatt ezzel csökkentik a személyes találkozásokat, a betegek kardiológus szakorvosoktól kérhetnek tanácsot.

Hirdetés

Telefonos konzultációt indít a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, amelyen keresztül kardiológus szakorvosoktól kérhetnek tanácsot azok, akiknél mellkasi fájdalom, nehézlégzés, erős szívdobogás, vérnyomáskiugrás vagy egyéb panasz jelentkezik - közölték kedden a koronavirus.gov.hu honlapon. 

A +36302606417-es és a +36302605339-es telefonszám folyamatosan hívható. Hozzátették, hogy bár a telefonos konzultáció nem helyettesíti a személyes vizsgálatot, a szakorvosok segíthetnek abban, mi legyen a következő lépés.   

A közlemény szerint Magyarországon - csakúgy, mint a fejlett világban mindenhol - a szív- és érrendszeri halálozás áll az első helyen, ezért a koronavírus-járvány alatt sem szabad megfeledkezni azokról, akik ilyen alapbetegséggel élnek együtt. A magas vérnyomás stroke-ot, szívinfarktust vagy krónikus vesebetegséget okozhat, felgyorsíthatja továbbá az érelmeszesedést, és elősegítheti egyéb szívbetegségek kialakulását is.  

Hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány idején a személyes orvos-beteg találkozások számát is minimálisra kell csökkenteni. De ugyanolyan fontos, hogy a vérnyomás a célérték, ami általában 140/90 Hgmm, alatt legyen.   

A közleményben felhívták a figyelmet arra is, hogy érdemes otthonra vérnyomásmérőt beszerezni, valamint fontos, hogy a gyógyszerek ki legyenek váltva, és be is szedje azokat a beteg, ha pedig valaki mellkasi fájdalmat érez vagy a stroke tüneteit tapasztalja, késlekedés nélkül hívjon mentőt.

Országos hírekorvosKoronavírusgyógyítás