2024.05.22, Szerda

Legóból építették meg a világörökségi falut

2016.06.03. 11:55

A legnépszerűbb építőkockákból készítették el az UNESCO világörökségi listáján szereplő hollókői Ófalu legismertebb részletét.

Hollókő, az élő falu mindig megújul – most éppen legóból. A hollókői Palóc Játszóház és a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. közös projektjében a legnépszerűbb építőkockákból készítették el az 1987. óta az UNESCO világörökségi listáján szereplő Ófalu legismertebb részletét: a fatornyos templomot és az azt körülvevő hét házacskát, utcát, kerteket.

Kelecsényi Péter, a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. igazgatója elmondta: a LEG-Ófalu akcióból egy 100 x 130 centiméteres dioráma született meg, melyet a Palóc Játszóház emeletén lehet megtekinteni. A mintegy tizenötezer építőelemből készült alkotáshoz az azokat gyártó cég is segítséget nyújtott: egyes esetekben ugyanis egyedileg készítettek építőelem-darabokat. Ezeket megvásárolni sem lehet, kizárólag Hollókő részére készült egyedi darabról van szó.

A készítők még arra is figyeltek, hogy a teljes mértékben méretarányos dioráma a valóságos domborzati viszonyokat is kövesse. Nem elnagyolt munkáról van szó, a projektet sok apró részlet teszi különlegessé, így virágos szekér, lóca, a templom melletti kút, a postahivatali címke, de még Bársony és Babi, a két helyi kutya is felfedezhető. Minden elem hivatalos LEGO építőelem, csak az egyes matricák készültek egyedi tervek alapján.

A diorámát a HUNLTC LEGO Klub képviseletében Marosvári Péter és Gazda Diána készítették el, több mint két hónapos munkával.

Forrás: mti / 3100.hu

Fotók forrása: Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft.

Galéria

AktuálisÓfaluHollókő legófaluPalóc Játszóház