2024.04.28, Vasárnap
Nyáron is várja az érdeklődőket a salgótarjáni Bányászati Kiállítóhely
Fotó: dornyaymuzeum.hu/banyaszati-kiallitohely

Nyáron is várja az érdeklődőket a salgótarjáni Bányászati Kiállítóhely

dornyaymuzeum.hu/banyaszati-kiallitohely

2023.08.06. 10:00

Hazánk első földalatti bányászati múzeumát 1980-ban ipari műemlékké nyilvánítottak.

Hirdetés

Az egykori salgótarjáni bányakolónia területén, a Veremoldal keleti szélén található Európa második, hazánk első, természetes, földalatti szénbányászati múzeuma. A Bányászati kiállítóhelyet mint a nógrádi szénmedence múltját, műszaki emlékeit, a szénbányászat XIX-XX. századi technológiáját gyűjtő, őrző és bemutató intézményt, a város szívében található József lejtős akna eredeti, épségben lévő vágatrendszerében alakították ki.

Az 1962-től a vágatok egy részét múzeumi bemutatás céljára alakították át oly módon, hogy megőrizzék annak bánya jellegét. 1965. április 30.-án nyitották meg hazánk első, földalatti bányászati múzeumát, melyet 1980-ban ipari műemlékké nyilvánítottak.

A múzeumban látható a vágathajtás, nyomon követhető a fejtési-jövesztési munka, a csákánnyal való jövesztés, a fúró-robbantó, majd a fejtőkalapácsos munkán keresztül a maróhengeres frontfejtés. Ugyancsak megtekinthető a rakodó és szállító munka változatainak fejlődése.

A Nógrádi Szénbányák 1992-ben felszámolás alá került, majd 1993. április 1.-én, a Nógrád Megyei Önkormányzat átvette a Salgótarjáni Bányamúzeumot, és a Nógrádi Történeti Múzeum kezelésébe adta.

1995-ben megújult a külszíni géppark, és átadásra került a felszíni új történeti kiállítás Nógrád megye szénbányászatának történetéről. 2000. december 1-én avatták fel a külszíni géppark új egységét a lejtősakna bejárata előtt. 2001-ben egy méretarányos aknatorony felállításával bővült a géppark. 2005-ben pedig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Alfa programjának támogatásával nyitották meg az új, hiteles műszaki és élményszerű elemek bevonásával felújított állandó földalatti kiállítóhelyet.

A Dornyay Béla Múzeum kiállítóhelyének fenntartója Salgótarján Megyei Jogú Város. 2018-ban a Kubinyi Ágoston Program keretében korszerűsítésre került a földfelszíni állandó kiállítás és egy modern, interaktív tárlattal várja a látogatókat. Salgótarján Megyei Jogú Város jóvoltából a Bányászati kiállítóhelyhez került egy újabb épület, mely a közeljövőben megvalósuló fejlesztések során újul majd meg és kap funkciót.

 

A Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye egész évben látogatható. A bányában 15 °C van, ezért a bányalátogatáshoz ajánlott a zárt cipő és a pulóver vagy kiskabát viselete. A nyitvatartásról, jegyárakról a kiállítóhely honlapján lehet tájékozódni.

 

KultúraSalgótarjánbányászatDornyay Béla Múzeum Bányászati kiállítóhely