2024.04.15, Hétfő

A kurzusok résztvevői Tokody Ilona mesterművész operaénekestől vagy Banda Ádám hegedűművésztől is tanulhatnak.

Hirdetés

 

A július 31-ig tartó, 31. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál hatvan résztvevője Magyarország mellett a Kárpát-medencéből, Svájcból és az Egyesült Államokból érkezik.
Zongora, ének, fuvola, klarinét, hegedű, kamarazene és kórus szakokat hirdettek meg ebben az évben. A tanárok között lesz Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész, zenepedagógus, Muskát András énekművész vagy a balassagyarmati születésű Banda Ádám hegedűművész, a Rózsavölgyi iskola volt növendéke.

Ember Csaba, a szervező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója - aki a kórus szak tanára lesz - elmondta azt is, hogy a kamarazenét a salgótarjáni születésű Kiss Péter zongoraművész oktatja majd, aki korábban hétszer volt a muzsikustábor hallgatója, majd háromszor korrepetítora, és most először érkezik tanárként. Kiss Péter, csakúgy mint Banda Ádám, a Zeneakadémia tanára.

A nemzetközi muzsikustábor keretében tizenkét hangversenyt tartanak, a csütörtök esti nyitóprogramon az Ear együttes mutatkozik be Sugár Miklós vezetésével.
Fellépnek majd a tábor hallgatói, művésztanárai, megrendezik Fenyő Gusztáv zongora-, illetve Alisa Yajima és Baráz Ádám kétzongorás hangversenyét, valamint a hagyományos egyéni hangszeres előadói versenyt Weiner Leó műveiből és 1945 után született magyar művekből.

A művészeti iskolán kívül 22-én Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban tartanak koncertet, 29-én pedig Balassagyarmaton a vármegyeháza nagytermében rendezik a zenekari estet, amelyen Tokody Ilona, Muskát András, Alisa Yajima, a Váci Szimfonikus Zenekar és a Balassagyarmati Dalegylet lép fel. A Gálamaratonon, a művészeti fesztivál 30-i záróhangversenyén a vendégművészek és a hallgatók közösen mutatkoznak be.

KultúraBalassagyarmat31. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti FesztiválRózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola