2024.04.16, Kedd

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

mti

2018.07.24. 12:49

A péntektől vasárnapig tartó programsorozat része a Szent Anna-napi Palóc Búcsú, a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos eseménye is.

Hirdetés

A Szent Anna tiszteletére rendezett Palóc Búcsún 23 éve közösen imádkoznak a családokért és Magyarország jövőjéért. A búcsúhoz kapcsolódva harmadik alkalommal szervezik meg a hagyományéltető napokat.
A búcsú a palócok szeretett patrónájának kultuszát ápolja, emellett nagyon fontos szerepet tölt be az összetartozás érzésében, illetve a néphagyomány éltetésében. A kibővített rendezvénysorozat célja, hogy a palóc öntudatot erősítve közösséget kovácsoljon.

A programok péntek este Berecz András ének- és mesemondó előadásával kezdődnek, majd szombat délutántól a művelődési központ Folk udvarán népi játékokkal, mesterségbemutatókkal, kirakodóvásárral és ételkóstolóval várják a látogatókat. A vendégek megismerhetik a fafaragást, a szövést, a fazekasságot, a kosárfonást éppúgy, mint a Palóctáj Mézlovagrend mézeit vagy a varbói gulyás, a szlovákgyarmati haluska és a kazári töltött palacsinta ízeit.

A palóc falvak múltját és jelenét bemutató sorozat vendége Nógrád és Kazár község, valamint a szlovákiai Ipolyvarbó és Kéménd lesz. Kéméndi és más mesékkel lép fel Szeleczki Mónika, a Palóc Mesemondóverseny nívódíjasa, a Palóc Néptáncegyüttes rimóci táncokat ad elő, este pedig a nógrádi pásztorokra emlékeznek furulya- és dudazenével.

A Szent Anna tiszteletére tartott Palóc Búcsú résztvevői vasárnap fél tízkor gyülekeznek a római katolikus főplébánia-templomnál, majd a búcsújáró népviseletes menet elindul a Palóc ligetbe, ahol Beer Miklós váci megyéspüspök és Turai János plébános végzi az ünnepi szentmise szertartását.

A szentmise után közös éneklés lesz a palóc falvak hagyományőrzőivel, a balassagyarmati Szent Felicián Kórus és a Rimóci Rezesbanda közreműködésével.

A Palóc Hagyományéltető Napokat közösen szervezi Balassagyarmat és Szlovákgyarmat (Slovenské Darmoty) önkormányzata, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és a Balassagyarmati Római Katolikus Egyházközség.

KitekintőBalassagyarmatPalóc Hagyományéltető Napok