2024.04.23, Kedd
Fegyház területén működtetett cipőgyárban tett látogatást az államtitkár
A büntetés-végrehajtás által, a balassagyarmati fegyház területén üzemeltetett Ipoly Cipőgyár Kft. a sajtóbejárás napján, 2023. március 3-án. MTI/Komka Péter

Fegyház területén működtetett cipőgyárban tett látogatást az államtitkár

mti

2023.03.04. 06:00

A büntetés-végrehajtás önellátását és a fogvatartottak szabadulás utáni visszailleszkedését is segíti foglalkoztatásuk - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence pénteken Balassagyarmaton, ahol a büntetés-végrehajtás által a fegyház területén üzemeltetett Ipoly Cipőgyár Kft.-ben tett látogatást.

Hirdetés

Rétvári Bence emlékeztetett: 2010-ben célul tűzték ki, hogy mindenki, aki szabadságvesztés büntetését tölti, és fizikai állapota, illetve büntetési fokozata lehetővé teszi, dolgozzon, így járuljon hozzá fogvatartása költségeihez.

Közölte, a magyar börtönökben mára elérték a 100 százalékos foglalkoztatottságot, aki alkalmas rá, tanul vagy dolgozik.

A magyarországi börtönökben tíz gazdasági társaság működik. a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben működő Ipoly Cipőgyár Kft.-ben átlagosan mintegy háromszáz fogvatartott dolgozik, ők készítik a rendvédelmi szervek személyi állománya által viselt cipőket, bakancsokat.

Rétvári Bence ismertetése szerint az 1954-ben létrehozott társaságnál a cipőkészítés minden fázisát elvégzik, a lábbelik korszerű, poliuretán direkt-fröccsöntött technológiával készülnek. Az évi 150 ezer pár cipő mellett munkavédelmi kesztyűket és a rendvédelem számára különféle bőrtermékeket, övet, derékszíjat, tokokat is gyártanak.

Az államtitkár, aki korábban a szegedi börtönben is látogatást tett, közölte, folyamatosan bemutatják, hogy milyen sokrétű munkát végeznek a rabok.

Helyi hírekbörtönBalassagyarmat