2024.03.19, Kedd
A legbátrabb város ünnepét tartják a hétvégén Balassagyarmaton
trianonmuzeum.hu

A legbátrabb város ünnepét tartják a hétvégén Balassagyarmaton

mti

2023.01.26. 11:11

A legbátrabb város ünnepét tartják Balassagyarmaton péntektől vasárnapig, arra emlékezve, hogy 104 éve kiűzték a sikeresen megvívott városvédő harccal a megszálló cseh katonaságot. Ezzel Balassagyarmat Magyarország része maradt, és az Országgyűlés döntése alapján a Civitas Fortissima, azaz a legbátrabb város címet viselheti. A programok sorában az 1919-es évet megidézve lesz vetélkedő, kiállítás, könyvbemutató, várostörténeti séta.

Hirdetés

Csach Gábor polgármester a programokról az MTI-t tájékoztatva szerdán elmondta: az első világháború után a cseh-szlovák katonaság 1919 januárjában Balassagyarmat városát is megszállta. A város hazafias közössége ennek ellenállt, szervezkedésbe kezdett, és a környékbeli, illetve a nap folyamán odairányított katonai egységek segítségével, véres harcok árán, január 29-én felszabadította a várost.

"Elődeink hősi kiállását a polgári összefogás, a katonai vitézség és a hazaszeretet kiemelkedő példájának tartjuk" - mondta a polgármester. Hozzátette: a város közössége kegyelettel ápolta és ápolja a harcokban elesett polgári és katonai hősök emlékét, évről évre emlékünnepségen idézve fel a történteket.

Péntek este kvízjátékot szerveznek a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban, ezen értékes nyereményekért mutathatják meg a résztvevők, mennyit tudnak Balassagyarmatról. A vetélkedő után a Smokin' Sofa Trio lép fel.

A hagyományoknak megfelelően szombat délelőtt a Nyírjesi-tóban a bátrak úszását szervezik meg. Ekkor tartják a korabeli napot is "Anno 1919" címmel. Lesz toborzás, élőképes dioráma, első világháborús kiállítás, a Jánossy-képtárban Matúz Gábor A legbátrabb város című dokumentum-játékfilmjét vetítik le.

Délután várostörténeti séta indul a vármegyeházától Fábri Gábor geográfus vezetésével, este Für Anikó és Hrutka Róbert mutatja be Minden titok című előadását a művelődési központban.

Mint Csach Gábor elmondta, Für Anikó balassagyarmati kötődésű, édesanyja, Für Éva évtizedeken át tanított a Rózsavölgyi Márk Zeneiskolában, a színésznő pedig a Kiss Árpád Általános Iskola diákja volt.

A Civitas Fortissima téren pénteken és szombaton látogatható a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett vándorkiállítás.

A vasárnapi városi ünnepség délelőtt koszorúzással kezdődik a katonatemetőben az 1919-es hősök sírjánál. Ezután a vasútállomáson emlékeznek meg a vasutas hősökről, majd a városháza dísztermében mutatják be Orosz Örs felvidéki magyar politikus, aktivista, a gombaszögi tábor vezetőjének Szoborsorsaink című könyvét.

A központi megemlékezésen, a Civitas Fortissima téren álló Civitas Fortissima-szobornál a város polgármestere mond beszédet. A városháza falán lévő emléktáblánál koszorúzást tartanak.

A díszpolgári címeket és a Pro Urbe díjakat a képviselő-testület ünnepi ülésén adják át a művelődési központban, ahol Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke mond beszédet.

A rendezvényeken a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Kulturális Egyesület, a Gyarmati Színkör, a Kelet-Nyugati Alkotóműhely és a Balassagyarmati Dalegylet működik közre.

Helyi hírekBalassagyarmatlegbátrabb város