2022.11.30, Szerda
Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton
Fotó: felvidek.ma

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton

MTI

2022.07.18. 17:00

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek a hétvégén Balassagyarmaton; a háromnapos rendezvényen megemlékeznek a 175 éve született Mikszáth Kálmánról, és vasárnap tartják a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos-népművészeti eseményét, a palóc búcsút - tájékoztatta az MTI-t a Palóc Múzeum munkatársa hétfőn.

Hirdetés

Jakus Julianna művelődésszervező hangsúlyozta: az idei rendezvény is azt mutatja meg, hogy a palóc kultúra forrása kiapadhatatlan.
Ismertetése szerint a programot pénteken B. Kovács István régész, néprajzkutató Gömörországról szóló, Egy tájhaza arcvonásai című előadása nyitja meg, ezt a II. Romhányi Dudatábor résztvevőinek műsora követi a Palóc Múzeumban.

Szombat délután Jó palócok - életre kelt novellák címmel rendezik azt a képes, dalos irodalmi estet, amellyel Mikszáth Kálmánra emlékeznek a múzeumban Pásztor Évával, a Mikszáth Kálmán Társaság tagjával, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád megyei tagozatának elnökével.

Szent Anna, Szűz Mária édesanyja tiszteletére vasárnap tartják a palóc búcsút. Az eseményt huszonhetedik éve szervezik meg Balassagyarmaton, a vallási rendezvény néhány éve egészül ki népművészeti fesztivállal.

Vasárnap 10 órakor a római katolikus főplébániatemplomtól indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe. Útközben imádságot tartanak a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál. A szabadtéri Palóc színpadon Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök és Turai János kanonok plébános mutat be ünnepi szentmisét, a szertartás végén a püspök megáldja a családokat.

A liturgián, amely közös imádság a családokért és Magyarország jövőjéért, közreműködik a balassagyarmati Szent Felicián Kórus, Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével, a Rimóci Rezesbanda, az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka, valamint a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői.

A Palóc liget Folk ligetté alakul délután. Lesz kovács- és fafaragó bemutató, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, népi játékok, a résztvevők kóstolhatnak rétest, lepényt, kürtőskalácsot és lángost. Dejtár, Herencsény, Nógrádsipek és a felvidéki Ipolybalog hagyományőrzői aratási énekeiket, szokásaikat, viseleteiket mutatják be. Fellép a ligetben Écsi Gyöngyi mesemondó és Kováts Marcell népzenész is.

A Palóc Múzeum egész nap hét kiállítással, kedvezményes belépővel várja látogatóit.

Este a Nógrád Néptáncegyüttes ad gálaműsort, a háromnapos programot a Dobroda zenekar koncertje zárja.

akus Julianna hozzátette: eső esetén a szentmisét a nagytemplomban, a Folk liget programjait a volt vármegyeházán tartják meg.

Helyi hírekBalassagyarmatPalóc Hagyományéltető Napok