2021.01.17, Vasárnap

Hirdetés

Tovább romlott a levegőminőség a Sajó völgyében
Illusztráció: pixabay.com

Tovább romlott a levegőminőség a Sajó völgyében

MTI

2020.12.03. 16:54

Négy településen - Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Tökölön - egészségtelennek számít a levegő.

Hirdetés

Tovább romlott a levegőminőség a Sajó völgyében - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-t.

Azt írták: a magas szállópor-koncentráció miatt veszélyes a levegő minősége a Sajó-völgy településein: Kazincbarcikán, Putnokon és Sajószentpéteren. Négy településen - Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Tökölön - egészségtelennek számít a levegő.

Emellett további tizennégy településen - köztük Budapesten - kifogásolt a levegőminőség az NNK levegőhigiénés értékelése alapján.
Kiemelték: veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandós kismamák, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban történő tartózkodást, töltsék idejüket beltéren.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy rossz levegőminőség esetén a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak. Ebben az esetben az érintettektől azt kérik, forduljanak orvoshoz, és javasolják, hogy mindig legyen kéznél a készenléti gyógyszer (például inhalátor).

A meteorológiai előrejelzés alapján az ország keleti, észak-keleti országrészében nem várható javulás, a szálló por koncentrációja továbbra is magas marad - tették hozzá.
Az NNK azt is megjegyezte, hogy a levegőminőség alakulását jelentősen befolyásolja a meteorológiai helyzet és a földrajzi elhelyezkedés, azonban a légszennyezés mérséklésével mindenki tehet a helyzet javításáért.

Helyi hírekSalgótarjánNemzeti Népegészségügyi Központlevegőminőség