2024.04.27, Szombat
A kuvasz bevetése állítja meg a magyarországi farkasok támadásait
illusztráció - pixabay

A kuvasz bevetése állítja meg a magyarországi farkasok támadásait

blikk.hu

2020.11.05. 13:01

A fajtagondozók által indított program támogatja a gazdákat; már a kuvasz puszta jelenléte is elég ahhoz, hogy a nagyragadozók visszavonuljanak.

Hirdetés

Komoly gondot okozhatnak az elmúlt években egyre szaporodó farkasok, nagyvadak és kóbor kutyák a Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdáknak – derül ki a Blikk cikkéből.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság emiatt ingyenesen biztosít villanypásztort annak a gazdálkodónak, aki ezt kéri. Másrészt a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesülettel együttműködve elindították a Kuvasz-Őr Nagyragadozó Védelmi Programot. Ennek jóvoltából őshonos kuvaszkölyköket kaphatnak a gazdák, megvédjék meg a farkasoktól a szabadon tartott nyájakat.

„A kuvasz egy ősi magyar pásztorkutyafajta, talán a legrégebbi nyájőrző” - mesélte a lapnak Szép Ábrahám, a program megálmodója. „A céljaim között szerepelt egyebek mellett, hogy vissza tudjuk helyezni a fajtát eredeti feladatkörébe. Először a saját kennelemből és tenyésztőtársaim felajánlásaiból adtam a gazdálkodóknak kölyköket, később már az Agrárminisztérium és a WWF is felfigyelt ránk, az ő támogatásukkal egyre több gazdának tudunk segíteni.”

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kuvaszok beválnak. „Elrettentik a farkasokat attól, hogy egyáltalán megközelítsék a nyájat és levadásszák az állatokat. Általában nem kerül sor harcra, a konfliktus az erőfitogtatásban kifullad. A kuvasz puszta jelenléte is elég ahhoz, hogy a nagyragadozók visszavonuljanak.”

Helyi hírekfarkasállattenyésztéskuvaszkutya