2024.04.19, Péntek
Nógrád megyében is zajlik a parlagfüves területek ellenőrzése
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Nógrád megyében is zajlik a parlagfüves területek ellenőrzése

Nógrád Megyei Kormányhivatal

2019.07.02. 11:03

A parlagfű elleni közérdekű védekezés alapvetően a földhasználó kötelezettsége. A parlagfűvel fertőzött területek földhasználói pénzbírsággal büntethetőek.

Hirdetés

Azok a földtulajdonosok, akik nem gondoskodtak a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, akár jelentős összegű bírsággal sújthatóak.

A parlagfű elleni közérdekű védekezés alapvetően a földhasználó kötelezettsége. A parlagfűvel fertőzött területek földhasználói - a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően - 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő pénzbírsággal büntethetőek.

Egy január elsején életbe lépett törvényi szigorítás eredményeképpen a földhasználó immáron nem egy határnaptól kezdődően, hanem a parlagfű biológiájához kötődve köteles megakadályozni a növény virágbimbóinak kialakulását. Ha már a virágbimbó kialakult, úgy a pollenszóródás veszélye is fennáll, így az egészségügyi veszélyeztetés is megvalósul. A mulasztás tehát könnyen megállapítható, ha a területen nem észlelhető olyan emberi beavatkozás, amely a parlagfű fejlődésében kizárja a virágbimbójának a kialakulását. Ez pedig csak úgy akadályozható meg, ha a földhasználó a mentesítést folyamatosan végzi.

A helyszíni ellenőrzést hivatalból vagy bejelentés alapján, külterületen az ingatlanügyi hatóság, belterületen a jegyző végzi. Az ingatlanügyi hatóságnak a helyszíni ellenőrzésről a földhasználót előzetesen nem kell értesíteni, de az esetleges bírságot kiszabó növényvédelmi hatóságnak sem kell felszólító levelet kiküldenie a büntetés előtt.

A hatóság felderítési célú helyszíni ellenőrzései a megye összes települését érintik, a növényvédelmi hatóság pedig a közérdekű védekezést rendeli el, illetve kötelezi a mulasztó földhasználót a közérdekű védekezés költségeinek megtérítésére.

A parlagfű elleni harc jegyében a kormány több éve finanszíroz légi - helikopteres - felderítést is a minél hatékonyabb felderítés érdekében, de ha szükséges, a kormányhivatalok drónokat is bevetnek az ellenőrzések során.

Helyi hírekNógrád megyeparlagfű