2024.04.19, Péntek
A mártírok emléknapjára emlékeztek Salgótarjánban

A mártírok emléknapjára emlékeztek Salgótarjánban

Salgótarján facebook

2019.06.19. 09:56

75 évvel ezelőtt ezekben a hetekben, a május közepétől július elejéig tartó időszakban indították a halálba a magyarországi vidéki zsidóságot, közel félmillió magyar embert, akiknek jelentős része soha nem tért vissza a haláltáborokból az otthonába.

Hirdetés

Salgótarjánban június 12-én végezték el a deportálást: több mint kétezer salgótarjáni zsidót zsúfoltak be marhavagonokba, majd indítottak Auschwitz-Birkenau felé. A kassai vasútállomás főnökének feljegyzése szerint egészen pontosan 2310 ember volt a Salgótarjánból érkező szerelvényeken. 

Rájuk, az értelmetlen gyűlölet áldozataira emlékeznek meg országszerte a zsidó közösségek a mártírok emléknapja alkalmából. Salgótarjánban erre június 16-án került sor a zsidó temetőben néhány holokauszt-túlélő és leszármazottjaik jelenlétében.


Néhány nappal korábban, az egykori gettó helyén, a főposta épületénél elhelyezett emléktáblánál megrendezett önkormányzati megemlékezésen is fejet hajtottak a megjelentek a holokauszt salgótarjáni áldozatai előtt.
Sosem szabad elfelejtenünk ezt az emberi gonoszság és kirekesztés okozta tragédiát, és szüntelenül emlékeztetnünk kell magunkat arra, hová vezet a gyűlölet, irányuljon az bármilyen társadalmi csoport felé. Törekednünk kell arra, hogy ilyen soha többet ne fordulhasson elő a jövőben.

Helyi hírekSalgótarjánmegemlékezés