2024.04.25, Csütörtök
Energetikai felújítást kap a bujáki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola
Fotó: Bujáki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Facebook

Energetikai felújítást kap a bujáki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola

Buják Község Önkormányzata, infonograd.hu

2017.09.01. 15:00

Buják Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében azzal a céllal, hogy csökkentse az iskolaépület energia igényét, károsanyag kibocsátását, illetve ezáltal működési költséget takarítson meg.

Hirdetés

Buják központjában 1989-ben nyitotta meg kapuit a Szent-Györgyi Albert Általános Iskola, miután a település a régi iskolaépületet kinőtte. Az intézményben a pedagógiai munka töretlenül fejlődött, az épület viszont az idő előrehaladtával elveszítette korszerű jellegét. Ennek egyik oka, hogy építése idején az energiatakarékos működtetés még nem volt alapvető elvárás.

A bujáki Szent-Györgyi Albert Általános Iskola 1989-ben átadott, szaktantermekkel, tornateremmel, saját konyhával rendelkező épület. Az iskola kialakult hagyományai, programjai megoldást keresnek a község zártságából adódó inger- és lehetőségszegény környezetben felnövekvő gyermekek nevelésében felmerülő problémákra. Az aulát a névadó tudós portréja díszíti, az emlékszobában régi fotókat, eredeti leveleket, kéziratokat állítottak ki.

Az energetikai korszerűsítés során az épület 15 cm vastag utólagos hőszigetelést kap, illetve kicserélik a nyílászárókat. Az iskolában programozható fűtésszabályozást alakítanak ki, a radiátorokra termosztatikus szelepeket szerelnek, a régi gázkazánokat kondenzációsra cserélik. Az épület villamos energia fogyasztásának csökkentése érdekében hálózatra visszatápláló napelemes rendszer már korábban telepítésre került. A kivitelezéssel párhuzamosan energetikai szakértő felméri a település többi intézményének épületenergetikai paramétereit is, melyre helyi Fenntartható Energia Akcióterv (SEAP) készítéséhez lesz szükség.

Az önkormányzat a projekt keretében vállalta, hogy tájékoztatja a lakosságot az energiahatékonyságot szolgáló technológiákról és megoldásokról, hogy a takarékosság és környezettudatosság mindennapjaikba beépüljön.

A fejlesztés megvalósításához az Önkormányzat 150.665.141 Ft támogatást nyert el a TOP-3.2.1-15-NG1- 2016-00025 azonosító számú pályázat keretében. A beruházás várhatóan 2018 őszére fejeződik be.

 

Forrás: Buják Község Önkormányzata, infonograd.hu

Helyi híreképületfelújításNógrád megyeenergetikai korszerűsítésTOP pályázatokBujákSzent-Györgyi Albert Általános Iskola