2024.04.22, Hétfő

Balassagyarmaton is ünnepelték a Tájfutás Világnapját

2016.05.16. 14:22

A napokban ünnepelték a Tájfutás Világnapját.

Hirdetés

A napokban ünnepelték a Tájfutás Világnapját. Ebből az alkalomból a világ minden tájékán mintegy 2000 helyszínen tartottak sportági bemutató versengéseket. Az ünnepnap elsődleges célja volt, hogy korábban világszerte az egy napon tartott tájékozódási futó rendezvény 200 000 ezer fős részvételi létszámát túlszárnyalják, miközben ismételten sok új emberrel, megismertessék a fizikai és szellemi felkészültséget is igénylő sportágat. Magyarországon közel ötven helyszínen, közte Balassagyarmaton lehetett csatlakozni a nemzetközi felhíváshoz.

A Balassi Bálint KSE egyesülete szerdán, kora reggel még szemerkélő esőben építette fel a Palóc liget főbejárata elé azt a két sátrat, mely az elrajtolás illetve a cél helyét volt hivatott kiszolgálni.

Aztán, alig ütötte el az óra mutatója a nyolcat, megérkeztek az első „fecskék”a szomszédságban lévő Kiss Árpád Általános Iskola diákjai.

Őket a későbbiek folyamán további 16 osztály tanulói valamint a Balassi Bálint Gimnáziumból érkezett diákok követték. A kora reggeli rossz időjárás miatt az első csoportnak még szemerkélő esőben és nedves füves terepen kellett teljesíteniük a rendezőség által kijelölt rövid, illetve hosszú pályákat. Később viszont már előbújt és a helyszínre érkező utolsó osztályok diákjai már verőfényes napsütésben keresték fel a számukra talán életükben először látott speciális tájfutó térképen a terepre kihelyezett ellenőrző pontokat.

Dél körül a világhálós kapcsolatnak köszönhetően kiderült, már csak alig néhány ezer fő hiányzik a korábbi rekord a 200 ezres létszám eléréshez, melyhez addig a balassagyarmatiak 438 részvevővel járultak hozzá.

A délután 15 órás zárást követően Kovács Gábor rendezvényfelelőstől megtudtuk a Kiss Árpád Általános Iskola 17(!) valamint a Balassi Bálint Gimnázium néhány osztályának a diákjai, kísérői összesen 559 fő vett részt a Tájfutás Világnapján megtartott balassagyarmati rendezvényén. Világviszonylatban a földrészek időeltolódása miatt a statisztikai összegzések még nem zárultak le (az igazolás beküldési határideje május 22.), de a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség(IOF) által betervezett 200 000 fős indulólétszámot az idei Tájfutás Világnapja rendezvényein minden valószínűség szerint a részvevők túl fogják teljesíteni.

Előzetes információk szerint a hazánkban egy helyszínen lebonyolított sportági bemutató versengés részvételi rangsorában a fővárosi központi rendezvény mögött Balassagyarmat a 2-3.dobogós helyek valamelyikén (559 fő) zárt.

forrás: nogradsport.wordpress.com

Galéria

Helyi hírekBalassagyarmattájfutásTájfutás Világnapja