2024.05.20, Hétfő
Késő esti várséták és kiállítások is várják a kirándulókat a Füleki várban
Fotó: bnpi.hu

Késő esti várséták és kiállítások is várják a kirándulókat a Füleki várban

MTI

2024.05.16. 09:12

A Múzeumok és Galériák Éjszakáját rendezik meg szombaton a felvidéki Füleken, a program központi témája Egyiptom lesz - közölte az MTI-vel a szervező Füleki Vármúzeum hétfőn.

Idén is késő esti vársétára és kiállításszemlére számíthatnak az érdeklődők a füleki várban és a Városi Honismereti Múzeumban - írták a közleményben. A rendezvény központi témája ezúttal Egyiptom lesz, amelynek titokzatossága nemcsak a szakértőket, hanem a világ minden tájáról érkező utazókat is vonzza.

A látogatókat Füleken három új kiállítás és több érdekesség várja, melyeknek köszönhetően lehetőségük lesz az egyiptomi történelem és kultúra egy-egy töredékének élményszerű megismerésére.
 Az esti program 17:30-kor kezdődik a "Szlovákiai régészek Egyiptomban" című kiállítás megnyitójával a Városi Honismereti Múzeum galériájában. A tárlat a kutatók munkáját mutatja be az afrikai országban, ahol jelenleg is zajlanak feltárások szlovákiai régészek közreműködésével. A kiállításon értékes leletek tekinthetők meg a szlovákiai múzeumok egyiptomi gyűjteményeiből.

Pókvadászat a légvédelmi óvóhelyen

A megnyitót követően Veresová Veronika, a pozsonyi Keletkutató Intézet egyiptológusa tart előadást "Élet és halál az óegyiptomi birodalom mezsgyéjén" címmel, szlovák nyelven. A helytörténet kedvelőit 19:00 és 22:00 óra között a "Füleki zománcgyár - Kakaspörkölt" című dokumentumfilm ismétlődő vetítése várja a városi múzeumban.
A program a füleki vár területén is folytatódik, ahol a vállalkozó szellemű gyermekeket a várba való belépés előtt óránként ismétlődő pókvadászat várja 18:45-től a légvédelmi óvóhelyen. Később, 19:00 órától két kiállítást nyitnak meg a várban.

Fáraók, piramis és a Nílus - előadásokon, kiállításokon ismerheti meg Egyiptomot

A prágai Cseh Egyiptológiai Intézet "Tutanhamon sírjának felfedezése" című kiállítása, amely az alsó vár kazamatájában kap helyet, a híres ókori egyiptomi fáraó - Howard Carter régész által 100 évvel ezelőtt felfedezett - sírkamrájának rekonstrukcióját is bemutatja majd. A tárlat megvalósítását a Turisztikai Nógrád és Polyána-hegyalja Területi Idegenforgalmi Szervezet és a Besztercebányai Megyei Önkormányzat támogatta.
 A Bebek-bástya ötödik emeletén lesz látható a második tárlat "Egyiptom - a Nílus ajándéka" címmel, amely a világutazó Hertlík Ján magángyűjteményéből származó legszebb és legismertebb egyiptomi műtárgyak másolatait szemlélteti.

A várban interaktív foglalkozások és izgalmas esti programok várják az érdeklődőket

A megnyitókat a kicsik és a nagyok számára egyaránt érdekes, gazdag kulturális program kíséri. A várban workshopok és interaktív foglalkozások várják a gyermekeket, a felnőtteknek szánt esti program pedig 20:00 órakor veszi kezdetét. Az est folyamán Jánosková Barbora ősi egyiptomi melódiákat szólaltat meg hárfán, a JAMADAN formáció afrikai ritmusokat dobol, a hangulatot pedig a népszerű Latin Combo Cubano együttes koncertje tetőzi majd. Ezekre a műsorokra jegyet kell váltani, míg az estét ingyenes mozi zárja az alsó várudvaron, 22:00 órától a "Fehér lovon fekete" című film vetítésével.

AktuálisFülekFüleki VárMúzeumok és Galériák Éjszakája