2024.04.24, Szerda
Megújul a bátonyterenyei Gyürky-Solymossy kastély
Becsó Zsolt facebook

Megújul a bátonyterenyei Gyürky-Solymossy kastély

Becsó Zsolt facebook

2016.07.13. 11:08

Megkezdődik a bátonyterenyei Gyürky-Solymossy kastély egykori kocsiszínének rekonstrukciója.

Hirdetés

A Norvég alap 291 634 470 Ft-os támogatásával megkezdődik a bátonyterenyei Gyürky-Solymossy kastély egykori kocsiszínének rekonstrukciója.

A falu északi végén védett angolparkban fekvő kastély Parkban található, szabadon álló kastély. 

A Kárpát-medence felvidéki részén volt elterjedt ez a barokk kastélytípus, amilyen stílusban ez a kastéy épült, a Trianoni békeszerződés után ilyen nem maradt több Magyarországon, mind közül ez a legdélibb. 1790 körül építtette a Gyürky család barokk stílusban. A nyugati homlokzat két sarkán lévő „hagymakupolás” oldaltorony teszi jellegzetessé. A földszinten és az emeleten 3-3 szoba nyílik boltíves mennyezetekkel, az oldalszobák toronyerkéllyel vannak kibővítve. A keleti házrészben egy-egy sarokszoba található. Az épületet körbefutó párkány díszíti, manzárdtetős, tornyain zsindelyes hagymasisak van. A kastélyt az 1840-es évek végéig a Gyürky család nyári lakként használta.

Az 1900-as években házasság révén a Solymossy család birtokába került a kastély és a kastélypark, amely átépítésre került. A második világháború után az épület sorsa viszontagságos volt, majd magára hagyták, s földszinti boltozatának egy része beomlott, a zsindelyfedés valamint a kastély eredeti berendezése elpusztult. 1982-ben szerkezetileg helyreállították és a salgótarjáni Kohászati Üzemek oktatási központja működött itt.

forrás: Becsó Zsolt facebook, wikipedia.org