2024.04.20, Szombat

Feloldották a tűzgyújtási tilalmat Nógrád megyében

Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

2017.09.14. 09:37

A földművelésügyi miniszter az ország területén lévő erdőkben és a fásításokban, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanokra június 20-tól elrendelt általános tűzgyújtási tilalmat szeptember 12-én azonnali hatállyal feloldotta.

Hirdetés

 

Felhívják a lakosság és a kirándulók figyelmét, hogy az erdőben tüzet gyújtani továbbra is csak a kijelölt és kiépített tűzrakó helyen, szélcsendes időben szabad. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak eloltásáról. Fontos, hogy mindig legyen a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudnak tartani. Az erdőn kívüli területeken és a lakott területeken történő tűzgyújtás esetén is minden esetben fokozott figyelemmel kell eljárni, mert a tűz felügyelet nélkül könnyen továbbterjedhet és súlyos károkkal járó közvetlen tűzeset forrása lehet. Kérik, hogy saját tulajdonukban, használatukban levő területeken tartsák be az előírásokat és tegyenek meg mindent a tűzesetek megelőzése érdekében. Megkérik emellett a lakosságot, hogy szeles időben a saját kertjükben se gyújtsák meg a növényi hulladékot, mert a szél könnyen elviheti a lángot, ami akár nagy kiterjedésű szabadtéri tűzhöz vezethet.

A kerti égetésre vonatkozóan egyébként minden település saját önkormányzati rendelettel rendelkezik, ennek tartalmáról az adott település önkormányzatától kaphatnak felvilágosítást. Ha azonban az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor égetni tilos. Az égetési időszakon kívül tüzet gyújtani tilos, ha valaki mégis éget, azt a hatóság komoly pénzbírsággal bünteti.

Amennyiben mégis baj történne, annak észlelésekor az első és legfontosabb feladat a kezdeti “kis tüzek” eloltásán túlmenően az, hogy arról a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó számon haladéktalanul értesíteni kell a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit.

AktuálisNógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtűzgyújtási tilalom