2024.07.22, Hétfő
Elhunyt Bobály Attila szobrászművész
In memoriam Bobály Attila facebook

Elhunyt Bobály Attila szobrászművész

mti

2017.04.18. 09:03

Életének 68. évében elhunyt Salgótarján Pro Arte díjas szobrászművésze, Bobály Attila. Temetése szerdán lesz.

 

A Somoskőn alkotó művész alkotásait többnyire kőből és bronzból készítette, de fát is szívesen faragott. Számtalan egyéni és csoportos kiállításon szerepelt hazánkban és külföldön egyaránt. Köztéri szobrai állnak Nógrád megye- és országszerte, valamint Nagy-Britanniában is. Luxemburgi Zsigmondról készült szobra helyet kapott az ópusztaszeri szoborparkban.


Salgótarjánban alkotásai megtalálhatóak a város terein, több intézményben és a Salgótarjáni Pantheonban is. 


Bobály Attila 1948-ban a Nógrád megyei Varsányban született. Az egri tanárképző főiskolát 1976-ban végezte el. Szobrászatot Laborcz Ferenc és Kovács Ferenc szobrászművészek irányítása mellett tanult. 
1984-ben felvételt nyert a Művészeti Alapba és tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is. 1991 óta volt tagja a Képző- és Iparművészek Szövetségének és a Szobrász Társaságnak. Az elmúlt három évtizedben több díjat is elnyert műveivel. Résztvevője, segítője volt a Salgótarjáni Szabadtéri Szoborkiállításoknak.


Salgótarján  közgyűlése a több évtizeden át folytatott, kiemelkedő szobrászművészeti tevékenységért tavaly Pro Arte művészeti díjban részesítette Bobály Attilát. 
Két fia - az édesapa nyomdokaiba lépve - szintén szobrászművészi pályát választott.

Bobály Attila súlyos betegségben április 8-án halt meg. Temetése Nógrádszakálban lesz április 19-én, a katolikus templomban 17 órakor kezdődő gyászmisét követően.

AktuálisNógrádszakálVarsányszobrászművészBobály Attila