2024.07.20, Szombat
Nyári közlekedési veszélyhelyzetek
police.hu

Nyári közlekedési veszélyhelyzetek

police.hu

2016.07.23. 10:30

Nem csak a hőség, a hirtelen érkező eső is megnehezítheti a gépjárművezetők dolgát.

Az elmúlt napokban Nógrád megye közútjain történt személyi sérüléssel járó közúti balesetek összefüggésbe hozhatóak azzal, hogy a nyári főszezon idején több közlekedő van jelen az utakon, mint más évszakban. Sokan ebben az időszakban indulnak nyaralni, vagy éppen szabadságukat töltik. Ne feledjük, hogy ennek az évszaknak is vannak sajátos baleseti veszélyforrásai.

 

Nyári forróságban az közlekedők sokkal türelmetlenebbek. A kánikula miatt sokszor 40-50 C°-ra felmelegedett gépjárműbe beülve, majd a 30-35 C°-kos hőségben autózva a vezetők sokkal ingerlékenyebbek és ezért a veszélyhelyzeteket sem jól mérik fel. Többször előfordul a sebesség határok túllépése, a szabálytalan előzés, a nem megfelelő követési távolság, a hirtelen véghezvitt kormánymozdulatok és manőverek, melyek fő baleseti okok.

 

Az évszak egy másik sajátossága a hirtelen lezúduló, özönvíz szerű esőzés, mely szintén próbára teszi a legtapasztaltabb közlekedőket. Az ilyenkor bekövetkező úgynevezett pályaelhagyásos balesetek oka, hogy ennél az időjárási körülménynél a látótávolság hirtelen lecsökken, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőt pedig a gumiabroncs bordázata nem képes elvezetni, a tapadás megszűnése miatt a jármű kormányozhatatlanná válik és lehalad az úttestről.

 

Összességében tehát nyári forróság idején, ha tehetjük kerüljük a legmelegebb órákban való elindulást. A sebességhatárokat, a követési távolságot minden esetben tartsuk be, a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól óvakodjunk. Az előzést szabályosan, előzésre alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsuk végre.

forrás: police.hu