2024.04.26, Péntek

Zenthe Ferencre emlékeztek

Zenthe Ferenc Színház

2017.04.26. 08:18

97 éves lenne Zenthe Ferenc, a Nemzet Színésze, Salgóbánya szülötte, Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes művész, akinek nevét a salgótarjáni színház öt esztendeje viseli büszkén.

Hirdetés

Kilencedik alkalommal emlékeztek Zenthe Ferencre, a Nemzet Színészére, a Salgóbányán született és gyerekeskedett Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, Kiváló és Érdemes művészre vasárnap a városrészen. A napot dalos-verses koszorúzási ünnepség nyitotta a művész mellszobránál, majd a Geocsodák Házában színielőadások, kiállítás és jazzkoncert szórakoztatta a kilátogatókat. 

Az Ipoly Erdő Zrt. erdészházának előkertjében álló Zenthe Ferenc szobornál – Molnár Péter alkotásánál - Csábi István Madách-díjas előadóművész megzenésített verssel, majd K. Müller Zsófia a Zenthe Ferenc Színház művésze verssel köszöntötte az emlékezőket, majd Kovács Zsolt, Salgótarján önkormányzata népjóléti bizottságának elnöke emlékezett Zenthe Ferencre, s a nevét viselő színházra is. Kiemelte: bár Salgótarjánban már a XIX. század végén működött jó nevű színjátszókör, közel 130 év után jutott el oda a város, hogy professzionális színház vehesse fel a Nemzet Színésze nevét. 
Simon Lajos, a Zenthe Ferenc Színház igazgatója a teátrum ötödik születésnapján a tervezett építkezésről, a dinamikus fejlődésről, a közönség pozitív visszajelzéséről beszélt, s a teátrum jövőképéről: a végtelenbe, és tovább! 


A Geocsodák Házában azt a vígjátékot, Billisics Márton és Szabadhegyi Mihály Kocsonya Mihály házasságát nézhették meg a látogatók, amellyel az erre a programra alakuló kisecseti színjátszókör a Pajtaszínház programon képviselte Nógrád megyét. Máté Krisztián rendező keze nyomán Fábri István, Szabó Zsuzsa, Takácsné dr. Herter Hildegárd, Medgyesi József, Vecserek Ildikó és Petrovics Gábor közönségszórakoztató előadást mutatott be, majd a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma kiállítását: várak, kastélyok, rezidenciák makettjeit mutatta be Buzás Gergely igazgató. 
Ebéd előtt a Zenthe Ferenc Színház mesejátékát, a Vén diófa titkát láthatta a publikum, a nap programjaként pedig Németh Anna, Lakatos Zoltán Ürge és ifjabb Lakatos Zoltán megzenésített versekből adott hangulatos jazzkoncertet.

Helyi hírekZenthe Ferenc SzínházZenthe FerencSalgóbánya