2024.04.25, Csütörtök
Mától a katasztrófavédők is vigyáznak a Maconkai-víztározóra
maconka.hu

Mától a katasztrófavédők is vigyáznak a Maconkai-víztározóra

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.05.17. 14:09

A Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megállapodás értelmében vállalta, hogy támogatja és sajátos eszközeivel közreműködik a tórendszer és környezete természeti értékeinek védelmében.

Hirdetés

 

A megállapodást Seres Tibor tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője és Dr. Dérer István, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület elnöke kötötték meg a közös célok megvalósítása érdekében.

 

A Maconkai-víztározó és tórendszere a megye kiemelkedő jelentőségű turisztikai területe, jelentős helyi-, hazai és külföldi vendégforgalommal. A víztározó és védterülete, árvízvédelmi, ivóvízbázis-biztosítási, természetvédelmi, továbbá turisztikai, sport és ezen belül kiemelten sport- és versenyhorgász funkciókat lát el, így megóvásában a turisztikai és halgazdálkodási hasznosító egyesületen kívül más szervezeteknek is jelentős szerepe van.

Az állami és közösségi vagyon védelme, az esetleges károk megelőzése és felszámolása állami feladat, így a víztározóra és a tórendszerre, valamint a védterületre vonatkozóan fontos a jogszerűség biztosítása, ez pedig igényli a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közreműködését is

 

Szakkiképzés keretén belül évente egy alkalommal vízből mentési gyakorlatot tart a tó területén. Az egyesület a területen 24 órás személyes jelenléttel járó őrzést biztosít, tagjait és vendégeit a tórendszeren, valamint annak védterületén a tevékenységükkel kapcsolatos tudnivalókról és a jogszabályi előírásokról megfelelő módon tájékoztatja. Az együttműködési megállapodás értelmében a felek vállalták, hogy időszakonként közös ellenőrzéseket végeznek, különös tekintettel a feltárt veszélyforrásokra.

AktuálisBátonyterenyeNógrád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatóságMaconkai-víztározóMaconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület