2024.07.20, Szombat

Salgótarjánban is sikerrel zárult a klímareferensek képzése

2016.03.09. 10:40

Átvehették a képzéssorozat sikeres elvégzését igazoló tanúsítványaikat Salgótarjánban azok a többségében önkormányzati szakemberek.

Átvehették a képzéssorozat sikeres elvégzését igazoló tanúsítványaikat Salgótarjánban azok a többségében önkormányzati szakemberek, akik az elmúlt hetekben részt vettek a négy modulból álló, nyolcnapos klímareferens-képzésen Nógrád megyében. Az oklevelüket átvevő klímareferensek – részben a Nemzeti Klímaadaptációs Hálózat tagjaiként – sokat tehetnek majd szűkebb-tágabb környezetükben a klímaváltozás hatásai ellen.

A tanúsítványokat Riesz Lóránt, a programban konzorciumi partnerként közreműködő Herman Ottó Intézet környezetértékelési osztályvezetője adta át szerdán délután a salgótarjáni Megyeházán. A nógrádi megyeszékhelyen egyébként a nagy érdeklődésre tekintettel február közepén egy újabb csoport képzése is a kezdetét vette.

Az olyan városok számára, mint amilyen Salgótarján, kiemelten fontos feladat a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a klímaváltozás elleni küzdelem – mondta el a képzéssorozat zárása alkalmából Riesz Lóránt.

A Herman Ottó Intézet környezetértékelési osztályvezetője reményét fejezte ki, hogy a tanfolyamot sikerrel teljesítő klímareferensek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a nógrádi megyeszékhely és a környező települések a most zárult európai uniós fejlesztési időszakhoz hasonlóan az előttünk álló hétéves költségvetési ciklusban is számos sikeres, a környezeti fenntarthatóságot és a megújuló energiaforrások felhasználásának elterjesztését célzó programot valósíthassanak meg.

A Salgótarjánban 2015. december 3-án elindult, négyszer kétnapos képzés részeként a résztvevők a klímaváltozással és annak magyarországi hatásaival, egy-egy ország, régió vagy éppen település sebezhetőségének mérésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás rugalmasságának lehetséges fokozásával, a települési klímaváltozási stratégia készítésének lépéseivel, a projektekhez, pályázatokhoz tartozó pénzügyi és technikai ismeretekkel, valamint a projektekhez kapcsolódó kommunikáció eszközeivel ismerkedhettek meg.

A képzéssorozat Izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással az ország 10 megyéjében, összesen több mint 300, főként önkormányzati vagy önkormányzati intézményi munkatárs részvételével indult el. Célja, hogy országszerte legyenek olyan jól felkészült szakemberek, akik képesek lesznek a klímaalkalmazkodást célzó európai uniós forrásokra jó fejlesztési terveket lefektetni, színvonalas pályázatokat írni és sikeres projekteket megvalósítani az adott település vagy kistérség lakói javára. A program zárásaként pedig öt helyszínen készül el egy olyan szakértői anyag, amely alapjául szolgálhat az adott település vagy kistérség helyi szintű klímaadaptációs stratégiájának is – tájékoztatták honlapunkat a szervezők.

forrás: https://www.facebook.com/klimatudatos/?fref=nf

Galéria

AktuálisSalgótarjánNógrád megyeklímareferensklímatudatos