2024.07.18, Csütörtök

Őze Lajos-emlékkiállítást rendeznek a mohorai Tolnay Klári Emlékházban

2016.04.26. 09:47

Őze Lajos-emlékkiállítás nyílik vasárnap a Tolnay Klári Emlékházban Mohorán. A "Bóvlit nem árulok" című tárlaton a Kossuth-díjas színművész személyes tárgyait is bemutatják. Emlékkiállítását május 21-ig nézhetik meg az érdeklődők a Nógrád megyei emlékházban.

A "színjátékosra" emlékező tárlaton mintegy hatvan fotónagyítást állítanak ki, és színházi plakátok mellett családi vonatkozású összeállítást is láthatnak a látogatók. - mondta Balla István, a Tolnay Klári Emlékház vezetője
Őze Lajos személyes tárgyai közül szerepel majd a tárlaton szemüvege, hamutartója, pipája, kalapja, esernyője, elemi iskolai értesítője éppúgy, mint Örkény Istvántól vagy Szakonyi Károlytól kapott levele, és egy feljegyzés Gobbi Hildától.
A kiállítást vasárnap délben nyitják meg az emlékház galériájában. A rendezvény háziasszonya Őze Ildikó, Őze Lajos özvegye lesz, vendégei pedig Törőcsik Mari, Lázár Kati, Őze Katalin, Csík János, Valachi Anna és Őze Áron. A kiállításon Balla Mihály országgyűlési képviselő, miniszteri biztos mond köszöntőt.


Őze Lajos, a magyar színjátszás egyik kiemelkedő alakja Szentesen született 1935-ben, és Budapesten halt meg 1984-ben. Játszott Az ötödik pecsét című filmben, ő volt Virág elvtárs A tanúban, emlékezetes színházi előadásai között volt a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, az Éjjeli menedékhely vagy a II. Richárd. 1970-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1975-ben érdemes, 1984-ben pedig kiváló művész lett. 1990-ben posztumusz Kossuth-díjban részesült.

forrás: mti / http://tolnayklariemlekhaz.blogspot.hu / vers.hu   

Galéria

KultúraMohoraŐze LajosTolnay Klári EmlékházBóvlit nem árulok