2023.09.27, Szerda

Országos hírek

Magyarország Legszebb Borbirtoka a Götz Pincészet - birtokbejárás videók

2023.08.15

Az ország első Borkirálynője fogadta Magyarország Legszebb Birtokának zsűrijét a hercegkúti Gombos-hegyi pincesoron, ahol a Götz család pincészetét tekintették meg. A Borbirtok kategória támogatója az Agro Masters Hungary Kft - számolt be róla az agrotrend.hu.

Visszatér a napos, meleg idő a hétvégén

2023.08.11

Visszatér a napos, meleg idő a hétvégén, vasárnap a legmelegebb órákban akár 31 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Országos vízipisztolycsatát rendez tagfürdőiben a Magyar Fürdőszövetség

2023.08.09

Országos vízipisztolycsatát rendez tagfürdőiben a Magyar Fürdőszövetség: a rekordkísérlet során augusztus 19-én egy időben csaknem 40 fürdőben vehetnek részt vízipisztolycsatában a vállalkozó kedvűek.

A héten egyre melegebb és naposabb idő várható

2023.08.07

A hét elején még többfelé felhős idő lesz egy-egy záporral, zivatarral, de a későbbiekben egyre melegebb és naposabb idő várható - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Több hullámban érkezik eső, zápor, zivatar a hétvégén

2023.08.03

Több hullámban érkezik eső, zápor, zivatar a hétvégén, a zivatarok környezetében a szél viharossá is fokozódhat - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

FruitVeb: A közepesnél is gyengébb szilvatermés várható idén

2023.08.01

A közepesnél is gyengébb, 40-50 ezer tonnás szilvatermés várható idén Magyarországon - olvasható a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács honlapján kedden közzétett összefoglalóban.

Elindult a pótfelvételi eljárás

2023.07.28

A pótfelvételi ponthatárait augusztus végén hirdetik ki.

Félszáz fürdőben lesz Strandok éjszakája szombaton

2023.07.26

Több fürdő kedvezményes belépővel és hosszított nyitva tartással fogadja a fürdőzni és bulizni vágyókat, egyes helyszínek akár hajnal háromig is nyitva lesznek.

Utazási kedvezmény és MÁV Karrierjárat a Művészetek Völgye fesztiválon

2023.07.24

A Művészetek Völgye egy tíznapos, összművészeti fesztivál, ahol a koncertek és a balaton-felvidéki környezet mellett az érdeklődők 10 napon át részesei lehetnek egy igazi alkotó közösségnek.

Öt égitest ritka együttállása lesz látható csütörtöktől

2023.07.20

Csütörtökön, a naplemente után közvetlenül a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a holdsarló és a Regulus nevű csillag mind egy bolyban lesznek megfigyelhetők a nyugati horizont felett. A nem mindennapi ötösfogatot még szombaton, a Svábhegyi Csillagvizsgáló Csillagkapu eseményén is meg lehet tekinteni - közölte az obszervatórium szerdán az MTI-vel.

Sikeresen zárult a május-júniusi érettségi vizsgaidőszak

2023.07.18

A középszintű szóbeli vizsgákkal - június 30-án - sikeresen és eredményesen zárult a május-júniusi vizsgaidőszak: több mint 3000 bizottság előtt mintegy 110 ezren tettek érettségi vizsgát - közölte az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-vel.

GVH: csökkenésnek indult a tej ára

2023.07.14

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megvizsgálta a tejpiacot és megállapította, hogy a tej ára csökkenésnek indult havi alapon, éves szinten pedig jelentősen lassult a drágulás üteme - derül ki a hatóság pénteken közzétett jelentéséből.

Országszerte zajlanak a nyári betakarítási munkálatok

2023.07.12

Fennakadás nélkül zajlanak a nyári betakarítási munkálatok a földeken, az aratás közepén vagyunk - közölte az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárcavezető.

Fokozódik a kánikula a hét első felében

2023.07.10

Fokozódik a kánikula a hét első felében, szerda délután akár 38 Celsius-fok is lehet, majd a hét második felében némileg mérséklődik a meleg. Csütörtökön többfelé előfordulhat zárpor, zivatar - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

Felvételi - Jövő szerdáig pótolhatják hiányzó dokumentumaikat a diákok

2023.07.06

Július 12-ig, vagyis jövő szerdáig pótolhatják a felvételiző diákok a még hiányzó dokumentumaikat, és addig módosíthatják - egyetlen alkalommal - a megjelölt szakok sorrendjét a felsőoktatási felvételi elektronikus rendszerében, az E-felvételiben - közölte az Oktatási Hivatal szerdán az MTI-vel.

MÁV: idén is folytatódik az egyeskocsi-teherfuvarozás támogatási programja

2023.08.14

A vasúti áruszállító vállalatok az egyeskocsi-teherfuvarozás ellátása érdekében idén 6,4 milliárd forint állami támogatásban részesülhetnek pályázat útján; a forrást az Energiaügyi Minisztérium (EM) biztosítja - közölte a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Szeptemberig lehet jelentkezni a felnőtteknek szóló mintegy 180 szakmai képzésre

2023.08.10

Szeptemberig lehet jelentkezni a felnőtteknek szóló szakmai képzésekre, az érdeklődő 25 év felettiek mintegy 180 szakma közül válogathatnak, a kamara kisokos összeállítással segíti a szakmaválasztást - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.

A 4,5 milliárd forintot is meghaladhatják a múlt heti viharkárok

2023.08.08

Rekordösszegű, akár a 4,5 milliárd forintot is meghaladó kárrendezéssel számolhatnak a biztosítók a múlt heti viharok miatt - tájékoztatta a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden az MTI-t.

Vasútfejlesztési stratégia: tíz év alatt újulna meg a pályahálózat és a járműpark

2023.08.04

A szaktárca átfogó vasútfejlesztési programot terjeszt a kormány elé.

Tízfiókás szalakóta-fészekaljat találtak Magyarországon

2023.08.02

Rekordnak számító, tízfiókás szalakóta-fészekaljat találtak a Felső-Kiskunságban a Madártani Egyesület munkatársai.

Rekordszámú fehérgólya-fiókát gyűrűztek idén az állatvédők

2023.07.31

Rekordszámú, több mint ezerháromszáz fehérgólya-fiókát gyűrűztek meg idén az állatvédők az ország 17 vármegyéjében.

Elkészült a hazai kötöttpályásjármű-stratégia

2023.07.27

A stratégia tartalmazza a hazai és a nemzetközi forgalom kiszolgálásához szükséges újonnan beszerzésre kerülő járművek listáját.

Kelet felé tart a hidegfront

2023.07.25

Kedden több hullámban várhatók nyugat, délnyugatról kelet, északkelet felé mozgó zivatarok, heves zivatarok, amelyek nagy eséllyel rendszerbe is szerveződnek.

Magyar diákok nyertek a nemzetközi üzleti versenyen

2023.07.21

Első alkalommal sikerült magyar csapatnak diadalt aratnia az Európai Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által immár 9. alkalommal megrendezett High School Business Challenge versenyen - közölte a Pénziránytű Alapítvány pénteken az MTI-vel.

Ismét záporosra, zivatarosra fordul az időjárás szerdán

2023.07.19

Ismét záporosra, zivatarosra fordul az időjárás, szerdán ismét kialakulhatnak heves zivatarok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délutáni videójából.

Az év eddigi legmelegebb napja volt a vasárnapi

2023.07.17

Az év eddigi legmelegebb napja volt vasárnap: Derekegyházon 38,1 Celsius-fokot regisztráltak - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán hétfőn.

Viharkárok adnak munkát a tűzoltóknak több vármegyében

2023.07.13

Főleg Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyékben okozott károkat eddig az átvonuló hidegfront, a tűzoltókat kidőlt fák, megbontott tetők, autókra dőlt fák miatt riasztották - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtök reggel az MTI-t.

Észak-kínai leopárd hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban

2023.07.11

A természetben kritikusan veszélyeztetett észak-kínai leopárd (Panthera parduc japonensis) hármasikrek születtek a Nyíregyházi Állatparkban.

Strandidő várható a hétvégén sok napsütéssel és kevés felhővel

2023.07.07

Strandidő várható a hétvégén sok napsütéssel és kevés gomolyfelhővel. A hőmérséklet csúcsértéke is emelkedik, vasárnap már 29-34 Celsius-fok között alakul - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Magyar sikerek a romániai tájfutó VB-n

2023.07.05

Két nap után Magyarország a legeredményesebb nemzet a junior tájékozódási futó világbajnokságon. A nagybányai versenyen a sprint futamokkal kezdődött a VB, ahol több, mint 30 ország legjobbjai futottak a belváros zeg-zugos útjain és parkjaiban.