2024.02.28, Szerda
Így áll innovatív pályára a magyar közútfejlesztés
Illusztráció: Bernát Benjámin/magyarepitok

Így áll innovatív pályára a magyar közútfejlesztés

MTI

2020.09.17. 14:25

Országszerte olyan egyedülálló projektek valósulnak meg a Magyar Közút Zrt. segítségével, mint az üveghulladékot felhasználó aszfalt terítése vagy a vizes bázisú burkolatijel festés.

Hirdetés

Kísérleti projektek megvalósítását támogatja a Magyar Közút Zrt. A kísérleti út- és hídépítési program elindítása óta 23 pályázatot fogadott be a társaság és a szakmai zsűri.

A program célja, hogy a mindenkori legkorszerűbb anyagok és technológiák segítsék a biztonságos közlekedést a hazai utakon.

A társaság közleményében ismertette: a program keretében lehetőség nyílik a közútépítésben vagy fenntartásban korábban nem alkalmazott új építési anyagok, illetve új technológiák, eszközök minősített körülmények közötti kipróbálására az országos közúthálózat egyedileg meghatározott szakaszain.

 

Élesben tesztelhető innovatív megoldások

Az ígéretes újítások széles körű alkalmazása előtt szükséges az adott anyag vagy technológia használatával kapcsolatos szakmai tapasztalatok gyűjtése. Az állami tulajdonban lévő, országosan 32 ezer kilométernyi közúthálózatot üzemeltető 

Magyar Közút Zrt. lehetőséget biztosít a hazai szakembereknek és vállalkozásoknak, hogy találmányaikat és innovatív megoldási javaslataikat éles környezetben tesztelhessék, amelyhez támogatási forrásokra is pályázhatnak

- hangsúlyozta a társaság.

Az egyes kísérleti programok kivitelezését követően hosszú távú mérnök- és laborfelügyelet kíséri figyelemmel a fejlesztések meghatározott paramétereit és vizsgálja a közlekedési, fenntartói, környezetre gyakorolt hatásait. Az így gyűjtött tapasztalatok alapján derülhet ki az adott innováció széles körű alkalmazhatósága, a gyakorlatban igazolt, nemzetgazdasági és szakmai szempontból hasznos fejlesztések előtt pedig így megnyílhat az út a széles körű elterjedés előtt.

 

Egyre több helyen találkozhatunk az egyedülálló projektekkel

A Magyar Közút példaként említette, hogy a program keretében egyebek mellett már elkészült az M30-as autópálya hejőkeresztúri pihenőhelyén, az M3-as autópálya felé vezető oldalon egy automatikus működésű tengelysúlymérő állomás, amellyel a tehergépjárművek vezetői maguk is ellenőrizhetik járművük tengely- és kerékterhelését, valamint a terhelés esetleges aszimmetriáját.
Megvalósítás alatt állnak a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság, valamint a környezetvédelem szempontjait is figyelembe vevő projektek, mint például

  • a vizes bázisú burkolatijel festését célzó projekt,
  • a visszanyert anyagok felhasználásával készült, energiatakarékos és kedvező szénlábnyomú pályaszerkezet alkalmazása,
  • faforgács és cement keverékéből gyártott hangfogó falak felújítása
  • és üveghulladékot felhasználó aszfalt terítése.
hídépítésOrszágos hírekútépítésprogramokMagyar Közút Nonprofit Zrt.