2024.07.20, Szombat

Magyar fejlesztés oldhatja meg az EU által betiltott kullancsirtás dilemmáját

inforadio.hu

2017.03.07. 12:17

A tervek szerint a penészgomba által működő, környezetbarát kullancsirtót idén már alkalmazni is lehet Magyarországon.

A Lyme Borreliosis Alapítvány kidolgozott egy környezetbarát, vegyszermentes megoldást a kullancsok irtására – írja az Infó Rádió honlapja. A találmányról Bózsik Béla Pál, az OKI Szerológiai Laboratóriumának nyugalmazott főorvosa, az alapítvány kuratóriumának elnöke számolt be. „A szer egy közönséges penészgomba felhasználásával fejti ki hatását, és semmi másra nem ártalmas, csak a kullancsra” – árulta el a szakember.

A fejlesztők már szerződést is kötöttek egy befektetővel, és több önkormányzat is érdeklődött a védekezés felől, így meglehet, hogy az idei lesz az első év, amikor végre alkalmazni is tudják. „Már az is nagy előrelépés lenne, ha legalább közparkokban, lakott területen használni lehetne” - fogalmazott Bózsik Béla. „Igény lenne rá, az unió több országában is évek óta kampányolnak azért, hogy lehessen irtani a kullancsot.”


Kullancs irtásához tilos, kártevők irtásához engedik

Az elnök arra a sokak által kritizált szabályozásra utalt, ami által az Európai Unió 2010-ben betiltotta a kullancs irtására alkalmas vegyszer alkalmazását, veszélyesnek ítélve a szert. „Érthetetlen, hogy eközben ugyanezt a vegyszert raktárak kártevőktől való megvédéséhez legálisan használják” – mondta a volt főorvos. „Ráadásul, amíg 5 milliliter kellett háromezer négyzetméterre a kullancsok ellen a természetben, addig ugyanezt a mennyiséget 5-15 négyzetméterre egy raktárban ki lehet tenni.”


Az ingyenes kullancs-bevizsgálás lenne a megoldás

A kullancshelyzet egyre égetőbb problémát jelent Magyarországon és az egész EU területén: legalább 10, de van, ahol 40 százalékuk fertőzött a Lyme-kórral, emellett más súlyos betegségeket is okozhatnak.

A Lyme Borreliosis Alapítvány emiatt évek óta szeretné elérni, hogy ingyenesen be lehessen vizsgáltatni a kullancsokat, a Lyme-tesztet pedig támogassa a betegbiztosítás. Jelenleg ugyanis csak magánlaborítóriumookban lehet megvizsgáltatni a kullancsot, ennek díja 6-8 ezer forint.

Országos hírekegészségkullancstalálmányok