2024.04.25, Csütörtök
Vértezett szív - Trianonról mutatott be kisfilmet a Zenthe Ferenc Színház
P. Tóth László/Zenthe Ferenc Színház

Vértezett szív - Trianonról mutatott be kisfilmet a Zenthe Ferenc Színház

Zenthe Ferenc Színház

2020.08.04. 14:49

Nem kell beszélni róla sohasem, de mindig, mindig gondoljunk reá – a trianoni békediktátum száz esztendeje tépte szét Magyarországot, szakított el magyarokat magyaroktól.

Hirdetés

Ez alkalomból készített emlékműsort az Összetartozás Napjára a Zenthe Ferenc Színház, s a június 4-i verses, zenés összeállítás anyagából film készült, amelyet július 29-én, Salgótarján első polgármestere, dr. Förster Kálmán születésnapján mutatott be a színház.

A 25 perces, megzenésített versekből, dalokból, és remekbe szabott nógrádi, magyarországi és Kárpát-medencei képekből összefűzött filmben megjelennek archív és Lorkó Dávid operatőr jóvoltából mai felvételek, illetve Kovács Bodor Sándor által rendelkezésre bocsátott kockák; versek és dalok P. Kerner Edit, Németh Anna, Simon Kata, a szerkesztő Sándor Zoltán, valamint Erdélyi Gábor és Kántor Zoltán tolmácsolásában.

Felemelő, hogy két szereplő, Németh Anna és Erdélyi Gábor Erdélyből, illetve Felvidékről csatlakozott a Zenthe társulatához, utóbbi saját tapasztalásairól is beszélt a film bemutatója után a Zenthe Szalonban. Simon Lajos elmondta: néhány hét alatt állt össze a film, amely nem kardcsörgető, nem jajveszékelő, hanem méltósággal megemlékező hangulatot vett.

A film – amely a Vértezett szív címet viseli – illeszkedhet magyar- és történelemórák, osztályfőnöki órák anyagához, s a Zenthe színház keresi a lehetőségét, hogy saját csatornáin, illetve lokális televíziókon keresztül szélesebb rétegeknek is bemutassa az emlékévben.

KultúraZenthe Ferenc Színháztrianoni békediktátumkultúramegemlékezés