2024.03.28, Csütörtök

Önállósodik a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház

MTI

2018.08.17. 14:16

Az első önálló évadban 200 előadást szeretnének tartani.

Hirdetés

Négy premierrel, három vígjátékkal és egy drámával készül a 2018/2019-es évadra a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház. A társulat évadnyitó ülésén az is kiderült, hogy a színház szeptembertől önálló jogi személlyé válik – olvasható az MTI híréből.

Az önállósodás menete nem ment egyeszerűen

Simon Lajos színházigazgató kiemelte, hogy a nógrádi megyeszékhelyen 2012-től létező színház szeptembertől önállóan működik, hogy kiemelt előadóművészeti szervezetté válhasson és nagyobb állami támogatást kaphasson. A teátrumot fenntartó Salgótarján közgyűlése ennek érdekében átszervezte a közművelődési nonprofit kft., amelyből kikerült a színház.

A társulat 2016-ban kérte először a minősítést és a szakmai szempontoknak meg is felelt, az egyetlen kifogás az volt, hogy nem önállóan gazdálkodik. A kérelmet újra beadták és bíznak benne, hogy az őszi döntés után 2019-től jobb helyzetbe kerül a színház.

Vígjátékokban alakít Fenyő és Koltai

Szeptember végén Vácon, majd október elsején Salgótarjánban mutatják be az első premiert, Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékát, melyben Fenyő Iván alakítja Jánost.

Január 22-én, a magyar kultúra napján viszik színre a Lovagias ügyet, Hunyady Sándor vígjátékát Koltai Róberttel és Vándor Évával a főszerepekben. Márciusban a színházi világnapon mutatják be az Erdőt, Osztrovszkij vígjátékát, majd májusban Arthur Miller Pillantás a hídról című drámáját.

Kamaraelőadásokat is színre visznek

A nagyszínpadi mellett kamaraelőadásokkal is várják a közönséget a Zenthe Szalon Felolvasó Színházában. Ott tűzik műsorra Popper Péter Útvesztő, Madách Imre A civilizátor, Szmodis Jenő Ultimátum és Marschalkó Zsolt Homokvihar című darabjait.

Míg az első, 2012/13-as évadban 33 saját produkciója volt a színháznak, a 2016/17-es évadban már 103, a legutóbbiban pedig 130. A 2017/18-as évadban csaknem 170 saját és befogadott előadást mutattak be. Most, az első önálló évben megcélozzák a kétszázat.

KultúraSalgótarjánZenthe Ferenc Színházszínház2018/2019-es évad