2024.04.24, Szerda

Premier előtt A falu rossza a salgótarjáni színházban

Zenthe Ferenc Színház

2018.01.21. 12:00

Január 22-én, hétfőn este Tóth Ede, Örkény István: A falu rossza című vígjátékát mutatják be Salgótarjánban a Zenthe Ferenc Színházban.

Hirdetés

A mostani darab eredetije a Nemzeti Színház 1874-es felhívására készült, ezt ítélték a legjobb pályaműnek, amivel száz aranyat nyert a szerző Tóth Ede, s művét több mint kétezerötszázszor játszották. Színházunk az Örkény István által némileg átdolgozott, felfrissített változatot tűzi műsorra.

- Bár létezik egy Mohácsi-testvérek féle változata is, az Örkény-féle átiratot terveztük eredetileg is színpadra állítani. Részben az adta az izgalmát ennek a változatnak, hogy negyven éve nem játszotta egyetlen itthoni színház sem, de a legfőbb oka, hogy ez az átirat lehetőséget ad arra, hogy a népszínművet és Örkény groteszkről és abszurdról vallott felfogását egymás mellé állíthassuk a színpadon. A néző így nem csak drámaelméleti, vagy műfaji tanulságokat vonhat le az előadásból, hanem azt is láthatja, hogy Örkény hogyan teszi a groteszket, az abszurdot, önmagát a darab végére idézőjelbe – mondta el a premier előtt Sándor Zoltán dramaturg.

 

A darabot Susán Ferenc rendezi, munkatársa a próbafolyamatok alatt Gyuriska János volt. Érdekesség, hogy ebben az évadban ez már a második olyan premierje a Zenthe Ferenc Színháznak, ahol az előadott műben is szerepel egy rendező: a 2017 októberi Függöny fel! Avagy Még egyszer hátulról című bohózatban Kautzky Armand, a hétfőn bemutatandó A falu rosszában zenés vígjátékban Mikó István veszi át – csak a színpadon! - a rendezői szerepet.

- Picit másféle káoszt lát majd a néző ebben az előadásban, mint a Függöny fel!-ben – monda el a főpróbahéten Susán Ferenc. Szerettünk volna egy vidám, de elgondoltató darabot a repertoárra venni, szerettünk volna sok művészünknek játéklehetőséget adni, ezek a céljaink teljesültek. Szerettünk volna újra a Nógrád Táncegyüttessel együtt dolgozni, sőt, bevontuk a Dűvő zenekarból a Hrúz-testvéreket, Dénest és Szabolcsot is, s az élő zenével szerintem gazdagodott az előadás – mondta el a rendező.

A Pallós Nelli tervezte díszletben egy szerelmi sokszög bonyolítja a falubeliek életét: a legtöbb vászoncseléd szíve Göndör Sándorért, a falu rosszért (Máté Krisztián) dobog, ám az öntörvényű férfiú olyan lányba, nevezetesen Bátki Tercsibe (Házi Anita) szerelmes, aki nem akar az övé lenni. Kuszább is lesz a történet szála, de mindent azért mégsem árulhatunk el a premier előtt.

Azt azonban igen, hogy a darabbéli további szereplőket Albert Péter, Eke Angéla, Marjai Virág, Erdélyi Gábor, Farkas Zoltán, P. Kerner Edit, Falati Hedvig, Szívós Győző, Bregyán Péter, Kántor Zoltán és Németh Anna formálja meg.

Premier január 22-én 19 órától Salgótarjánban, a Zenthe Ferenc Színházban, második előadás január 23-án este – mindkét alkalom már telt házas, a színház tavasszal a darabot újra műsorra tűzi.

KultúraSalgótarjánZenthe Ferenc SzínházA falu rossza