2024.04.19, Péntek

Mintha Colin Firth mondana beszédet Salgótarjánban...

Zenthe Ferenc Színház

2017.10.20. 08:56

Az elmúlt évtized egyik legszívhezszólóbb témájú filmje volt az A király beszéde, színpadi változatát a Veszprémi Petőfi Színház mutatja be október 25-én, szerdán este Salgótarjánban, a Zenthe Ferenc Színházban.

Hirdetés

 

A darab alap mondanivalója önmagunk, elsősorban a félelmeink legyőzésének technikája, a kitartás és a hit diadala. Története szerint 1936-ban V. György fia, Albert pszichés dadogása miatt alkalmatlan arra, hogy tömegek előtt szerepeljen, és retteg is a megszólalástól. Holott erre nagyon nagy szüksége lenne egész Angliának, hiszen Európát egy ördögi szónok viszi a teljes őrületbe: Adolf Hitler. Egy zseniális beszédterapeuta és egy fantasztikus ember, Lionel Logue segít a királyi család tagjának, hogy ember legyen. Hogy király legyen.

A veszprémi társulat előadásában a főszerepet, Bertie herceget az a Csankó Zoltán alakítja, aki filmbéli hercegnek, Colin Firthnek kölcsönözte magyar hangját. Szerdán este tehát egy-egy pillanatra szemünket lehunyva a kultikus filmbe képzelhetjük magunkat – mintha maga Colin Firth hebegné-dadogná el félelmeit a salgótarjáni színpadon.

A kétfelvonásos, szünettel együtt három órás dráma példát mutat mindannyiunknak: az előjog sem mentesít a tökéletlenségtől, a rang sem a félelemtől, s önmagunk legyőzése nem lehetetlen, csupán új szemléletet kell befogadnunk a harchoz.

A darabot a Zenthe Ferenc Színház a Tolnay Klári Bérletben játssza október 25-én este, szólójegyek  az előadás kezdetéig vásárolhatók a színház pénztárában.

Galéria

KultúraSalgótarjánZenthe Ferenc SzínházA király beszéde