2023.12.03, Vasárnap

Még a dinoszauruszok is életre kelnek Pásztón a Múzeumok Éjszakáján

mti

2017.06.19. 16:08

A Pásztói Múzeumban a dinoszauruszok kerültek a középpontba, Szécsényben a tűz, Balassagyarmaton a palóc szokások, a zene és a tánc a múzeumok éjszakája szombati programjain; több intézményben megmozgatják a látogatókat, gyerekek és felnőttek egyaránt kalandos feladatokat oldhatnak meg a tárlatokon.

Hirdetés

A pásztói profilját tekintve természettudományi múzeum, és elsősorban a gyerekeket próbálják megcélozni, ezért döntöttek a dinós programok mellett - mondta az MTI-nek Kormos Vanda, az intézmény munkatársa.

Lesz vetítettképes előadás a Kárpát-medence őshüllőleleteiről, a dinoszauruszukról, a családi játszóházban filcből, papírból, lufikból készítenek dinókat. A "Múzeumi rejtély" keretében kiállításról kiállításra járnak a gyerekek és különböző feladatokat oldanak meg, hogy végül megtalálják a kincset, a dinótojást, a sóból, lisztből, gyurmából készült tojásban pedig a kis műanyag dinófigurát.

Pásztóról este 10 tíz órakor éjszakai túra indul a közeli Szurdokpüspökibe a Horka-tetőre.

A balassagyarmati Palóc Múzeumban Lengyel Ágnes igazgató tart előadást Szent Iván ünnepéről és a néphagyományokról, szövésbe, fonásba is bevonják a látogatókat a kézműves foglalkozáson, a palóc játszóházban népi játékokat elevenítenek fel - tájékoztatta a múzeum az MTI-t.

"Ellopták a Tragédiát?!" címmel kalandjáték is lesz: a résztvevőknek előbb bemutatják a tárlatokat, majd a feladatlap kérdéseire a kiállításokon kell megkeresniük a válaszokat. 

Lesz tűzzsonglőr bemutató és Szent Iván-éji koncert, furulya és citera bemutató és közös zenélés is Balassagyarmaton, ahol éjszakai tánc zárja a programot: a Palóc Néptáncegyüttes bemutatója és táncház élő dudazenére.

Szécsényben több helyszínen is programot szerveznek szombatra. A Kubinyi Ferenc Múzeumban délután csipkekonferenciát és kiállítást nyitnak meg, majd a Vissi D'Arte Művészeti Együttes és az Erkel Ferenc Kórus kalauzolásával zenés, dalos tárlatvezetés lesz a múzeum kiállításain, késő este pedig negyedóránként indítják a csoportokat a Szent Iván-éji zenés kiállítás látogatásra - mondta Limbacher Gábor igazgató. 

A belvárosi színpadon a Szegedi Látványszínház tűzzsonglőrei mutatkoznak be, a tűztánc után a Szondi György Baranta Egyesület tart tűzostor bemutatót. Késő este Péterfy Bori és a Love Band, majd a Mojito zenekar lép fel Szécsényben. 

A sétálóutcában a rally autók kiállítását is láthatják az érdeklődők, a Nosztalgia múzeumban pedig jelmezes fotózási lehetőséggel szervezik a rendhagyó tárlatvezetést.

 

Forrás: mti

KultúraNógrád megyeMúzeumok Éjszakája