2024.03.19, Kedd

Mit is jelent a Világörökség?

holloko.hu

2016.07.18. 09:24

Hamarosan 29 éve lesz Hollókő a Világörökség része.

Hirdetés

1972. november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek megőrzésére: az UNESCO Világörökség Egyezménye. Célja az emberiség kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti örökségének megőrzése. 

Hollókő a kulturális örökség kategóriában a Kulturális Örökségekre vonatkozó 5. pontot teljesítette, miszerint „egy vagy több kultúrát képviselő, hagyományos emberi letelepedés vagy területfoglalás kiemelkedő példája”. 
2015. évben megnevezett 24 új helyszínnel immár 1031 látványosság szerepel a listán 164 országban. 


A Világörökségi Listára kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értéket képviselő kulturális és természeti örökségi helyszínek kerülhetnek fel, amelyek nemcsak egy adott ország, hanem az egész emberiség számára egyedi jelentőséggel bírnak. A jelenlegi szabályozás szerint a helyszíneket két csoportban foglalták össze, ezek alapján egy helyszín vagy kulturális, vagy természeti örökség kategóriában kerülhet fel a Világörökségi Listára. 

A Világörökség Egyezményhez hazánk 1985-ben csatlakozott, és 1987. december 11-én számos világhírű látványosság mellett (Athén – Akropolis, London – Westminster Apátság, Pisa – Pisai Ferdetorony, Velence, Kínai Nagyfal) kettő magyar helyszín, Hollókő Ófaluja és Budapest Budai Vár is felkerült a listára.

forrás: holloko.hu
 

Ajánljuk még