2024.04.24, Szerda
Képregényeket gyűjt az év balassagyarmati tűzoltója

Képregényeket gyűjt az év balassagyarmati tűzoltója

nograd.katasztrofavedelem.hu

2017.07.18. 08:05

Az elismerés nagyon megtisztelő annak, aki kapja, hiszen egy tűzoltó számára nincs ennél jobb visszacsatolás bajtársai bizalmáról, barátságáról.

Hirdetés

1995-ben szerelt fel a balassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságra, és azóta is a „C” szolgálati csoportban teljesít szolgálatot Petren Gábor tűzoltó főtörzsőrmester. A tűzoltót idén az év balassagyarmati tűzoltójának választották bajtársai.

Sok dolog ad az idén ünneplésre okot Petren Gábor tűzoltó főtörzsőrmesternek: a huszonkét éve tűzoltóként szolgáló fiatalember és felesége idén ünnepli huszadik házassági évfordulóját, imádott nagylánya idén töltötte be tizennyolcadik életévét, elballagott és sikeres érettségi vizsgát tett, emellett az a komoly megtiszteltetés is ebben az évben érte Gábort, hogy bajtársai az év balassagyarmati tűzoltójává választották. Ezt az elismerést 2011 óta adják át minden év május 4-én, Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének ünnepén. A szavazás teljesen titkos, a tűzoltók szavazólapokat adnak le parancsnokuknak arról, hogy szerintük ki érdemelte el az eddigi tevékenysége alapján az év tűzoltója címet.

Gábor késői gyermekként látta meg a napvilágot 1975-ben Balassagyarmaton, a család második gyermekeként. Bátyja, György, tizenkét évvel volt idősebb nála, s maga is tűzoltóként szolgált a jogelőd balassagyarmati tűzoltó-parancsnokságon. Testvére 2009-ben tragikus hirtelenséggel ment el... A tűzoltóság iránti elköteleződés bátyja révén tehát adott volt, testvére hivatása őt is fiatalon, 1995-ben magával ragadta. Györggyel néhány évig még együtt is szolgáltak, testvére sofőrként, Gábor pedig beosztott tűzoltóként védte a térséget, közös vonulásaikat soha nem fogja elfelejteni. A főtörzsőrmester a felvételit követően Budapesten szerzett alapfokú tűzoltó szakképesítést, s ott ismerkedett meg Okolenszki Gáborral, aki ma már a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője. Az iskolát együtt végezték el és a jó tanulmányi eredmény miatti előléptetést is együtt vehették át. Petren Gábor az iskola után a „C” szolgálati csoportba került. Mint mondja, szuper csapat volt az övék, társai minden olyan szakmai dologra megtanították, amire csak egy tűzoltónak szüksége lehet. Nagyon szeretett vonulni és nagyon jól esett neki az a megtiszteltetés, amikor megbízták a szerparancsnoki feladatokkal. Akkoriban még csak Salgótarjánban és Balassagyarmaton volt tűzoltóság, így jóval nagyobb területet kellett lefedni, értelemszerűen több vonulásuk is volt. A napi tizenhat káreset átlagosnak számított, gyorsan jöttek hát a szakmai tapasztalatok. 2005 szeptemberében társaival részt vettek az V. Országos Szakmai Verseny országrészi selejtezőjén Hajdúszoboszlón, ahol Gábor a szakmai vetélkedőn beosztott tűzoltó kategóriában 5. helyezést ért el. Ez az oklevél máig ékes dísze falának, rendkívül büszke rá. Ahogy teltek az évek, egyre többször adott híradó-ügyeletesi szolgálatot, majd szép lassan állandó helyettese lett a szolgálati csoport akkori híradósának. Miután a kolléga nyugdíjba vonult, Gábor elvállalta ezt a pozíciót, és immár tíz éve ott teljesít szolgálatot. Gábor ezt a beosztást is nagyon szereti, és mint mondja, kezdetektől próbálja legjobb tudása szerint ellátni.

A negyvenkét éves tűzoltó nagyon szerencsésnek vallja magát, mert szűk családjára, feleségére és lányára, bármikor, bármiben feltétel nélkül számíthat. A két legfontosabb nő az életében mindenben támogatja és mellette áll, és mint mondja, ezért nem lehet elég hálás nekik. A családja és a tűzoltóság után a sorban a harmadik helyen a hobbija áll. Gábor mindig is szerette a képzőművészetet - rajzolást, festészetet -, emellett már iskolás korában nagyon érdekelték a képregények. A szeretet rövid idő alatt gyűjtési szenvedéllyé nőtte ki magát, azóta pedig töretlenül szerzi be a kiadványokat. 2002 óta képregényes rendezvényekre is jár Budapestre, ahol folyamatosan bővítheti a gyűjteményét, emellett híres és még csak szárnyaikat bontogató művészeket is megismer. Gyűjteménye közel ötezer darab képregényből áll, emellett ugyanennyi olyan régi újsága is van, amelyben képregényt közöltek valamilyen formában. Ez a mennyiség már igen komolynak tekinthető országos viszonylatban is. Gábor azt vallja: számára az igazi kikapcsolódást a képregényei jelentik, a rajzolt világ történetei elfeledtetik a való világ gondjait...

 

Helyi hírekBalassagyarmatbalassagyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokságPetren Gábor