2024.09.16, Hétfő
A középkori magyar mezővárost mutatja be Pásztó új interaktív kiállítása
Kép: pazirik.hu

A középkori magyar mezővárost mutatja be Pásztó új interaktív kiállítása

MTI

2024.09.05. 09:00

Pásztó virágzó középkori történelmi hagyományait és értékeit mutatja be a Nógrád vármegyei városban rendezett interaktív kiállítás, amely szombaton nyílik - tájékoztatta a Pásztó Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-t szerdán.

A kiállítás felidézi a hajdani hétköznapokat és ünnepeket, a látogatókat pedig épített installációkkal, fény- és hangeffektekkel vonják be a kor hangulatába - mondta Dénes Anita.

A kiállítást szombaton 11 órakor nyitják meg a Romkertben, a korábbi Csohány Galéria épületében.

A Pásztó történelmi városmagjában található klasszicista kúriában berendezett tárlatra az önkormányzat nyert támogatást a "Pásztó - Zsigmond király városa" című pályázattal. A kiállítás tudományos ismeretanyaga Valter Ilona régész több mint negyedszázados pásztói kutatási eredményein alapul.

A "Pásztó, a középkori magyar mezőváros" című tárlat az első olyan hazai állandó kiállítás, amely egy középkori mezővárost mutat be minden rétegében.

Mint az ügyvezető fogalmazott, a most felújított, műemléki védettségű klasszicista kúriaépületben olyan egyedi atmoszférát teremtettek, amelyben a vendégek maguk is a középkori hétköznapok résztvevőinek érezhetik magukat. Dénes Anita elmondta: egyebek mellett korhű enteriőrök, filmek teszik elményszerűvé a kiállítást.

Ismertette: az épületbe lépve a látogató egy baljós hangulatú középkori sikátorban találja magát. A kiállítás első terme, vagyis az első állomás a középkori városban a kocsmát mutatja be.

A hitelesen berendezett helyiségben kecskelábas padokra vagy hordókra telepedve tekinthető meg egy animációs film. Ebben a kiállítás kerettörténete szerint a látogató kézhez kapja egy kedves barátja levelét, amelyben egy pásztói lakodalomba invitálja a látogatót. Erre az utazásra felfűzve mutatják be a középkori mezőváros jellegzetes helyszíneit.

A sörfőzdében vezetik be a látogatót a középkori sörkészítés titkaiba, de a korabeli étkezési és főzési szokások is megismerhetők egy polgári lakóház konyháját megidéző térben.

Pásztón nem csupán egyszintes épületek voltak, hanem a település központjában egy lakótorony is állt. A középkori lakásviszonyokat, a gótikus lakberendezést és a korabeli alvási szokásokat a kiállítás ezen, a hajdani lakótorony egyik termét megidéző helyiségében lehet megismerni. A nemesi lakószobát egyebek mellett korabeli falitextilt imitáló grafika, szekrényágy és egy játékos gótikus trónus idézi meg.

A középkori Pásztó két fürdővel is bírt, ezek a társasági élet rendkívül kedvelt helyszínei voltak, zene szólt falaik között és étkezéseket is bonyolítottak itt. A pazar kialakítású fürdődézsákban beszélgető, étkező polgárok árnyjáték formájában jelennek meg, miközben lantzene hallható. Mint minden más kiállítási teremben, itt is tucatnyi rövid érdekesség olvasható az adott témáról.

Pásztó már a 15. században saját ispotállyal rendelkezett

Az ispotály teremben a bizarr orvosi eljárásokról is képet adnak.

A szerzetesi hálóterem állít emléket a középkorban már Pásztón élő és munkálkodó ciszterci szerzeteseknek. A berendezett tér rövid betekintést enged egy középkori szerzetes életébe, napirendjébe, mindennapi teendőibe. Itt is, mint valamennyi teremben, tableten futó animációs kisfilmek segítik a téma kibontását.

A kiállítás legnagyobb termében egy igazi nyüzsgő középkori piacra csöppen a látogató. Betekinthet a pék üzletébe, a fazekasműhelybe, a hentesboltba és az üveghuta kemencéi közé is, megtudhatja, hogyan készült egy cserépedény, vagy milyen hierarchia uralkodott a hentes szakmán belül.

Találkozhat mozgóárusokkal, de a vámszedők, vámosok keze alatt megforduló pénz történetével is izgalmas, interaktív játékon keresztül ismerkedhet meg. Az üveghuta-műhelyben a csaknem 800 évvel ezelőtti pásztói üvegkészítés rejtelmeibe is betekinthet, valamint szembesülhet a pellengérre állított bűnözőkkel, és a rájuk kirótt ítéletekkel is.

A Magyar Kastélyprogram Nkft. által rendezett kiállítás kurátorai Molnár Gyöngy, Morva-Simon Natália és Virág Zsolt.

A megnyitó után látogatható kiállítást Virág Zsolt vezető kurátor és Farkas Attila történész, Pásztó polgármestere (Fidesz-KDNP) mutatja be szombaton.

Helyi hírekPásztókiállítás