2022.10.07, Péntek
Újabb Nógrád megyei termelők nyerték el a Geofood nemzetközi védjegyet
Fotó: nograd.hu

Újabb Nógrád megyei termelők nyerték el a Geofood nemzetközi védjegyet

nograd.hu

2022.04.03. 10:00

Az átadó eseményen bemutatták a hollókői Hotel Castellum konyhájának küldetését és a Vedd a nógrádit! programot is.

Hirdetés

A Novohrad-Nógrád Geopark és Nógrád Megye Önkormányzatának közös sajtónyilvános rendezvényén vehették át a Geofood nemzetközi védjegyet újabb Nógrád megyei termelők.

Bagó József, Nógrád Megye Önkormányzatának jegyzője megnyitójában kiemelte:

"Ez a program elsősorban az együttműködésről szól, ami a geopark, a megyei önkormányzat és az Innotime Hungary Kft. között alakult ki. Ez a közös gondolkodás tovább erősíti a nógrádi termelőket, ezen keresztül pedig szűkebb hazánk turizmusát és gazdaságát.  A Vedd a Nógrádit programon keresztül a megyei önkormányzat is mindent megtesz azért, hogy szűkebb régiónk őstermelői, vállalkozásai, illetve a helyi termékek még népszerűbbek legyenek" – hangsúlyozta.

 

Murányi Bálint, a megyei önkormányzat szakmai referense a Vedd a Nógrádit! programról kifejtette: a kezdeményezés két évvel ezelőtt indult, mára pedig közel 80 termelő csatlakozott hozzá. Jelenleg egy a termelőket bemutató honlap és egy közösségi oldal működik a Vedd a Nógrádit! - hoz kapcsolódóan, de a közeljövő tervei között szerepel egy a csatlakozott helyi gazdákat tömörítő webshop létrehozása is.

 

GEOFOOD partnerként a Novohrad-Nógrád Geopark részt vesz az UNESCO egy jelentős kutatási projektjében is, amelyben a világ 33 országából összesen 42 kutató vizsgálja a geoörökség, a geodiverzitás, a kultúra, az ökoszisztéma-szolgáltatások és az élelmiszertermelés kapcsolódási lehetőségeit a geoparkok természeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatósága érdekében

– erről Nagy Júlia, a hazai kutatásokat irányító Innotime Hungary Kft ügyvezetője beszélt a rendezvényen. Ismertette: a Geofood olyan fenntartható helyi élelmiszerek védjegye, amelyek egyedülálló geológiai területről származnak. Csak egy elismert UNESCO Globális Geoparkban előállított termékek használhatják. Magyarországon jelenleg három ilyen park van, ezek közül az egyik a megyénk egy részét érintő Novohrad-Nógrád Geopark. – A Geofood márka mögött egyértelmű filozófia húzódik meg, ez pedig a helyi közösségek és azok fenntartható fejlődésének támogatása. Mivel ipari szempontból hátrányos területen működnek a geoparkok mindenütt a világban, ezért fontos, hogy a helyi közösségek identitását és a gazdaságot is támogatni tudja a program – hangsúlyozta Nagy Júlia, aki arra is kitért: – Azáltal, hogy lerövidülnek a beszállítói láncok egy területen belül, a környezeti fenntarthatóságot lehet segíteni.

Helyi hírekNógrád megyeGEOfoodvédjegy