2024.04.29, Hétfő
Barangolást szerveznek Ipolytarnócon a föld napja tiszteletére
Képek: osmaradvanyok.hu

Barangolást szerveznek Ipolytarnócon a föld napja tiszteletére

MTI

2024.04.13. 10:00

Miocén parki barangolást szerveznek április 20-án, szombaton az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, a résztvevők bejárhatják a geológiai tanösvényt, és megemlékeznek a Globális Geoparkok Hálózatának 20 éves évfordulójáról is - közölte az MTI-vel a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csütörtökön.

Hirdetés

A Nógrád vármegyei ipolytarnóci terület a Novograd-Nograd Geopark beléptető kapuja, a geopark pedig tagja a jubileumát ünneplő hálózatnak - emlékeztetnek a közleményben.

Mint írták, a tematikus túra április 20-án az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől 10 óra 45 perckor indul.

A földtani-őslénytani ismereteket nyújtó geológiai tanösvényen a 23-24 millió évvel ezelőtti üledékes kőzetek feltárását, míg a csarnoképületben a miocén folyópart itató- és gázlóhelyének megkövesedett felszínét mutatják be.
A homokkőpadon párosujjú patások, ragadozók, ősorrszarvúak, madarak lábnyomai láthatók, a védőpince épületében a Kubinyi Ferenc által 1838-ban felfedezett 46 méter hosszú ősfenyő maradványát, a nagycsarnokban pedig egy kiállítást nézhetnek meg a látogatók.

A túrán előre regisztráltak vehetnek részt (3.000 Ft/fő), a részvételi szándékot pedig az [email protected] email címre április 18-ig beérkezett üzenetben lehet jelezni.

 

 

Helyi hírekBükki Nemzeti Park IgazgatóságaIpolytarnócBarlangoljunk!programokkirándulásIpolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület