2024.04.29, Hétfő
Hűvösvölgyi Ildikó és Seress Zoltán kapja idén a Tolnay Klári-díjat
Illusztráció: Pexels

Hűvösvölgyi Ildikó és Seress Zoltán kapja idén a Tolnay Klári-díjat

mti

2023.09.04. 11:04

Hűvösvölgyi Ildikó és Seress Zoltán színművészek kapják meg idén a Tolnay Klári Művészeti Díjat; az elismeréseket szeptember 4-én, hétfőn adják át a Nógrád vármegyei Mohorán lévő Tolnay Klári Emlékházban - tájékoztatta Beniczky Viktória, a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület főtitkára csütörtökön az MTI-t.

Hirdetés

A művészeti díj adományozásáról 2014-ben, a legendás színésznő születésének 100. évfordulóján döntöttek. A gerlét, Tolnay Klári legkedvesebb madarát ábrázoló díjat a Tolnay Klári-díj kuratóriuma ítéli oda.

Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész prózai és zenés-táncos darabokban is szerepelt. Mindlevery szerepét alakította Webber Macskák című musicaljében, de énekelt operát, ő volt Papagéna Mozart Varázsfuvolájában. Színpadi szerepei közt volt A Szabin nők elrablása (Retteginé), az Úri muri (Rozika) vagy a Mario és a varázsló (Angiolierné), tévéfilmjei között a Beszterce ostroma, a Leányvásár, vagy az Ők tudják, mi a szerelem.

Játszott többek között a Karinthy Színházban, a Pinceszínházban, a Budaörsi Játékszínben, a tatabányai Jászai Mari Színházban. A Soproni Petőfi Színház örökös tagja. A Kossuth-díjat 2015-ben kapta meg, 2012-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

Seress Zoltán Jászai Mari-díjas színművész, a Bárka Színház egykori igazgatója 1987-ben a Vígszínházban kezdett dolgozni, 2016-ban ismét a társulat tagja lett. Tagja volt a Művész Színháznak, illetve a Thália Színháznak, szerepelt többek között a Miskolci Nemzeti Színházban, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, a Szegedi Nemzeti Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban.

Közel száz színházi bemutatón lépett fel, olya mintn darabokban a Liliomfi, a Két úr szolgája vagy a Sok hűhó semmiért, szerepelt A Hídemberben, az Üvegtigrisben, a Régimódi történetben, szinkronszerepei között volt Frankie Carbone a Nagymenőkben, Scorsese bűnügyi drámájában.
 

Helyi hírekTolnay Klári-díjMohora