2024.05.02, Csütörtök
Nógrádban is folyamatos a parlagfüves földterületek felderítése
Forrás: Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

Nógrádban is folyamatos a parlagfüves földterületek felderítése

Nógrád Vármegyei Kormányhivatal

2023.07.24. 15:40

A földtulajdonosnak és földhasználóknak folyamatosan gondoskodniuk kell a parlagfű-mentesítésről, aminek elmulasztásáért 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő pénzbírság szabható ki. Az ellenőrzéseket folyamatosan végzi a külterületeken a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal, az allergén gyomnövény belterületi jelenléte esetén továbbra is az adott település jegyzője illetékes.

Hirdetés

A néhány évvel ezelőtt bevezetett szigorítások miatt immáron nem egy bizonyos naptól kezdve kell megkezdeni az irtást, hanem a növény fejlettségi állapothoz igazodva. Ez azt jelenti, hogy még a virágbimbó kialakulása előtt meg kell szabadulniuk a parlagfűtől a földhasználóknak, hiszen az ezután már képes pollent is kibocsátani. A kormányhivatali ellenőrzések a vármegye összes településének külterületére kiterjednek, arról előzetesen nem értesülnek a földhasználók - írja a kormanyhivatalok.hu

A kormányhivatal szakemberei május közepétől kezdődően folyamatosan végzik a parlagfűvel fertőzött külterületi ingatlanok felderítését, úgy a hatósági ütemterv szerint, mint lakossági bejelentések alapján. Munkatársaink a megelőzés jegyében már akkor is levélben keresik meg a földhasználókat, ha észlelik a növény alacsony fejlettségi szintű jelenlétét. Ilyen esetekben az érintettek figyelemfelhívó levelet kapnak a nem virágzó (száras-leveles) parlagfű jelenléte miatt.

Az idei évben eddig 18 parcellát és mintegy 70 hektárt érintően történt ilyen intézkedés, melyeknek az volt a célja, hogy az érintettek időben, még a pollenszórás előtt gondoskodjanak a növény visszaszorításáról. A tavalyi évhez viszonyítva idén sokkal kevesebb a parlagfüves terület, ilyen figyelemfelhívással a 2022-es év azonos időszakában a mostanitól két és félszer nagyobb földterület volt érintett. Szakembereink tapasztalata szerint hatékony a figyelemfelhívó levelek intézménye, emellett a nógrádi földhasználók jelentős többsége idén megfelelő időben és minőségben végezte el a szántók gyomirtási munkálatait.

A büntetés elkerülése mellett sok embertársunknak is kedvezünk a parlagfű irtásával. Ez a legerősebb légköri allergén, napjainkban pedig egyre többen szenvednek az allergia kínzó tüneteitől. Ahogy a többi pollen, általában ez is orrfolyást, orrdugulást, tüsszögést, valamint szemviszketést és könnyezést okozhat. A növény pollenszórása az időjárástól függően július közepétől szeptember végéig, október elejéig tart, tömeges virágzása augusztus közepétől szeptember közepéig jellemző.

 
Helyi hírekparlagfűkormányhivatal