2024.04.19, Péntek
Pénteken és szombaton rendezik a Salgó Rally ob 2. fordulóját Salgótarjánban és környékén
Főkép: salgorally.hu

Pénteken és szombaton rendezik a Salgó Rally ob 2. fordulóját Salgótarjánban és környékén

MTI

2023.05.23. 14:12

A csütörtöki adminisztratív átvétel után pénteken és szombaton zajlik a Salgó-rali Salgótarján környékén, valamint a Mátrában, és ez lesz az első olyan viadal, amelyen a HUMDA országos rali-bajnokság minden osztálya együtt versenyez: az ORB, ORC és Historic mezőny pénteken és szombaton, az ORB3 pénteken, az ORB2 pedig szombaton lesz érdekelt - a részleteket sajtótájékoztatón ismertették Salgótarjánban kedden.

Hirdetés

A rendező képviseletében Őry Tamás, a TRP Hungary ügyvezető igazgatója kiemelte, az, hogy több mint 150 páros nevezett, azt mutatja, hogy igény van ezekre a versenyekre.

A gyorsasági szakaszokat Mátraalmás-Szorospatak, Mátrakeresztes-Mátraszentimre, Zagyvaróna-Cered-Tótújfalu, Vizslás-Kazár-Somlyóbánya és Szuha-Bátonyterenye között rendezik.

Őry Tamás fontosnak nevezte, hogy a versenyhelyszíneken lakók úgy érezzék, élményt kapnak és nem bosszúságot, ezért próbálnak úgy hozzájárulni a térség életéhez, hogy hagyjanak valamit maguk után. Példaként említette a Cered önkormányzatával kötött megállapodást, melynek értelmében a szervezők helyrehozatták a Cered és Tótújfalu közötti utat. "Mi ezt két napig használjuk, az ott élők a következő években is" - tette hozzá.

Szujó Zoltán, az Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke arra kérte a szurkolókat, tartsák be az összes biztonsági előírást, és ne hagyjanak szemetet maguk után.
 A közösség erejét hangsúlyozva elmondta, arra törekszenek, hogy új szintre emeljék a hazai autósportot, és szólt arról, vigyáznak a versenynek helyet adó gyönyörű természeti környezetre, a különleges erdei utakra.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere, aki versenyzőként vesz részt a Salgó-ralin, felidézte, hogy a megyei jogú város önkormányzata 2016-ban döntött úgy, hogy megpróbálja visszahozni a versenyt a városba.

"A Salgó-rali közösségi esemény, ami színt tud hozni ide, meg tudjuk mutatni értékeinket, a tájat, ahol a verseny folyik, felhívja a figyelmet a térségre" - fogalmazott, hozzátéve, ezek a pályák Magyarországon azok közé tartoznak, amelyek ikonikusnak mondhatók.

A Salgó-ralit először 1974-ben rendezték meg

Részt vett a sajtótájékoztatón a Nógrád vármegyei Szécsényben élő Vincze Ferenc, a Korda Racing 2019-ben abszolút magyar bajnok versenyzője, aki szintén a Salgó-rali kultuszát emelte ki, emlékeztetve arra, hogy már az 1970-es-1980-as években is nemzetközi versenyeket rendeztek itt, melyekre több tízezren látogattak ki, sokan sátraztak a környéken.

Vincze Ferenc szólt a kiváló gyorsasági szakaszokról, mint a rengeteg kanyart tartalmazó ceredi, ami a versenyző szerint akár a világbajnokságon is megállná a helyét. Mint mondta, Magyarországon ritkák az ilyen szakaszok, ezeket meg kell becsülni.

A pénteki versenynapon az ORB, az ORC, a Historic és az ORB3 mezőnye Mátrakeresztes-Mátraszentimre, Mátraalmás-Szorospatak és Vizslás-Kazár-Somlyóbánya gyorsasági szakaszokat teljesít majd, mindegyiket kétszer.

Szombaton az ORB, az ORC, a Historic és az ORB2 mezőnye Zagyvaróna-Cered-Tótújfalu és Szuha-Bátonyterenye gyorsaságikon lesz látható - a mátrai szakaszból az erdészeti út jelentős része nézők elől elzárt terület.

A Salgó-rali versenyközpontja a salgótarjáni Városi Sportcsarnok, a sportcsarnok melletti területen lesz a szervizpark is. A céldobogót Salgótarján kisfőterén állítják fel.

Helyi hírekSalgótarjánSalgó-raliSalgó rally