2024.04.19, Péntek
Egyre többen kérik a távfűtés elindítását a nagyvárosokban, Salgótarjánban is
Illusztráció: Pixabay

Egyre többen kérik a távfűtés elindítását a nagyvárosokban, Salgótarjánban is

mti

2022.09.27. 17:13

A hőmérsékleti adatok alapján megkezdték a távfűtéses épületek felfűtését pénteken Miskolcon is. A megyei jogú városok közül Tatabányán szerdán, Szombathelyen csütörtökön indult el a szolgáltatás. Salgótarjánban külön kérésre már a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél bekapcsolták a távfűtést, ezt a hivatalos fűtési szezon kezdete előtt egy hónappal, szeptember 15-étől lehet igényelni.

Hirdetés

A miskolci önkormányzat kommunikációs osztálya az MTI-vel azt közölte: a Miskolci Hőszolgáltató Kft. a tartós lehűléssel indokolja a távfűtés rendszerének beindítását, várhatóan péntek estére már melegek lesznek a városban a radiátorok.

Miskolcon a fűtés valamennyi érintett társasházban automatikusan indul el, ha ezt a külső hőmérséklet indokolttá teszi, a későbbi szabályozás is automatikus. Ha egy társasház mégsem igényli még a szolgáltatást, vagy a korábbi évek gyakorlatától eltérő fűtési menetrendet, illetve időprogramot alkalmazna, akkor a közös képviseletén keresztül kérheti. Egyéb fogyasztóknál és külön kezelt intézményeknél a fűtés indítása nem automatikus, ezekben a fogyasztó képviselőjének írásos jelzésére indítják el a szolgáltatást - ismertették, hozzátéve: ha energiatakarékossági célból valahol a fűtési hőmérséklet csökkentését, vagy időprogram szerinti éjszakai és hétvégi fűtéscsökkentést (esetleg temperáló fűtést) kívánnak alkalmazni, akkor ezt célszerű a fűtésszolgáltatás megrendelésével egyidejűleg jelezni.

Salgótarjánban a lakossági fogyasztók túlnyomó többségénél, kérésükre már bekapcsolták a távfűtést - tájékoztatta Kaszás István, a Salgó Vagyon Kft. műszaki igazgatója az MTI-t. Elmondta: az elmúlt hétvégén, 16-ától még csak négy épületben fűtöttek, de hétfőtől csaknem valamennyi épület igényelte a szolgáltatást. A hőközpont biztosítja az időjárásfüggő szabályozást, és nem fog fűteni, ha nő a kinti hőmérséklet - mondta.

Nyíregyházán eddig 6500 lakás és 45 közületi fogyasztó kérte a távfűtés bekapcsolását - közölte Joó László, a Nyírtávhő Kft. ügyvezető igazgatója.

Tatabányán szerdán elindult a távfűtés, a T-Szol tájékoztatása szerint a fűtés szabályozása követi a külső hőmérséklet változását, így jó idő esetén a szolgáltatás leáll, majd este újraindul. Itt a 22 ezer távfűtéses háztartás 15 százalékában tudják a lakók a hőmérsékletet szabályozni.
 

Helyi hírektávfűtésSalgótarján