2024.03.29, Péntek
Balassagyarmati és salgótarjáni cég kapott munkahelyvédelmi támogatást
Illusztráció (Pixabay)

Balassagyarmati és salgótarjáni cég kapott munkahelyvédelmi támogatást

mti

2020.06.04. 15:24

Eddig 140 ezer munkavállaló munkahelyvédelmi bértámogatására adtak be kérelmet a vállalatok, és ebből 94 ezernek már megítélték a támogatást - közölte az innovációs és technológiai miniszter nemrég Budapesten.

Hirdetés

Palkovics László hat cég bértámogatást biztosító okiratának ünnepélyes átadásán hangsúlyozta: a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében döntött a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv elindítása mellett, amelynek kiemelt célja a munkahelyek védelme, valamint új munkahelyek teremtése.

Munkahelyvédelmi bértámogatást vehetnek igénybe a vállalatok, hogy elbocsátások helyett csökkentett munkaidőben foglalkoztathassák tovább a dolgozóikat - emelte ki.

A miniszter elmondta, hogy a kutatás-fejlesztési munkakörben dolgozók után járó kedvezményre már több mint 14 ezer kérelem érkezett be. Sikeres konstrukciónak nevezte a 80 milliárd forintos keretösszeggel elindított munkahelyteremtő bértámogatási programot is, amely 70 ezer ember munkába állását segítheti.

Palkovics László felidézte, hogy a kormány 40 százalékos bértámogatást vállal a kutatási, fejlesztési és innovációs szektor magasan képzett munkavállalóinak megtartása érdekében.

A munkahelyteremtő bértámogatási program keretében hat hónapos bértámogatás mellé három hónap továbbfoglalkoztatást várnak el a munkaadóktól, így a programban részt vevő munkavállalóknak kilenc hónapig biztosítottá válik a foglalkoztatása. Ezt a támogatási formát már több mint 4000 munkavállaló után igényelték - jelezte.

A miniszter a támogatások közül kiemelte az ingyenes online informatikai oktatást, amelyre több mint 62 ezren jelentkeztek. Az alapozó oktatás azoknak kínál lehetőséget, akik digitális ismereteiket bővítenék, ezt szeptembertől magasabb szintű képzéssel folytatnák - tette hozzá.

Az ilyen megoldások nemcsak a válság okozta átmeneti nehézségek kezelését segítik, hanem azt is, hogy a munka- és tudásalapú magyar gazdaság minél előbb újra növekedési pályára álljon - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy vannak munkavállalók, akik ideiglenesen kikerültek a munkaerőpiacról, mintegy 170 ezer ember kap valamilyen álláskeresési ellátást.

Palkovics László kiemelte: trendforduló előtt áll az ország, az álláskeresési rendszerbe már kevesebben jelentkeznek be, mint ahányan állásba kerülnek.

Az innovációs és technológiai miniszter a balassagyarmati Balassa Möbel Kft. bútoripari vállalatnak, a kazincbarcikai Don Bosco Sportközpontnak, a miskolci Íz-Kalauz Kft.-nek, az erdőteleki SBS Kft. fémtermék-gyártó vállalatnak, a sárospataki Vár Vendéglő-94 Bt.-nek és a salgótarjáni Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Rt.-nek adott át támogató okiratot a keddi rendezvényen.

Helyi hírekBalassagyarmatSalgótarján