2024.04.26, Péntek
Tovább emelkedett az influenzások száma Nógrád megyében
Illusztráció

Tovább emelkedett az influenzások száma Nógrád megyében

3100.hu

2020.03.05. 10:49

A szakemberek azt javasolják, hogy aki influenzás tünetekkel bír, maradjon otthon, az ágynyugalomban ugyanis jelentősen lerövidül a betegség lefolyásának ideje.

Hirdetés

A kormányhivatal adatai szerint, az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseire alapozott becslés szerint a múlt héten 1004 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel Nógrád megyében. Számuk az előző heti adatokhoz képest negyedével emelkedett.

Nógrád megyében az influenza aktivitás továbbra is magasnak tekinthető, jóval a járványküszöbnek tekintett érték feletti.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint korábbi hetek területi különbségek továbbra is fennállnak. Nyugat-Nógrádban a legfiatalabbaktól a legidősebbekig, a lakosság valamennyi korcsoportjában számottevően jelen van az influenza, leginkább 14 év alatti gyermekek körében markáns a vírus jelenléte. Kelet-Nógrádban a leginkább érintettek a 6-14 éves gyermekek, a 15-24 éves fiatalok, továbbá a 25-59 év közötti felnőttek.

Influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedések közösségi halmozódásáról egy bejelentés érkezett a múlt héten. A cserhátsurányi általános iskola összesen bő száz diákjának és dolgozójának fele mutatott lázzal, köhögéssel, hasmenéssel és hányással kísért tüneteket. Három diáktól orr-garat váladék mintavétel történt, vizsgálatuk folyamatban van.

Cikkünk megjelenésének időpontjában a Nógrád megye egészségügyi intézményei közül a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórházban az intézmény minden osztályát érintő látogatási tilalom van érvényben. A balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházban négy osztályt és egy részleget érintő, részleges látogatási van érvényben. A korlátozások mindkét intézményben visszavonásig érvényesek.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki influenzás tünetekkel bír, maradjon otthon, az ágynyugalomban ugyanis jelentősen lerövidül a betegség lefolyásának ideje, valamint a szövődmények kialakulásának kockázata is csökken. Mindez azért is fontos, mert így senki nem viszi be munkahelyi környezetébe, gyermekek esetén az óvodai vagy iskolai csoportokba és osztályokba a cseppfertőzéssel terjedő betegséget. Kiemelten fontos a napi többszöri kézmosás, illetve a közösségi célú helyiségekben a sokak által használt tárgyak (asztalok, kilincsek) rendszeres fertőtlenítése, hiszen a vírus több óráig életképes marad ezeken a felületeken.

Ha valaki influenzás lesz és láza három nap után sem csökken, feltétlen keresse fel háziorvosát. Aki úgy kapja el a vírust, hogy valamilyen alapbetegséggel bír, illetve várandós, a szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében egyből keresse fel háziorvosát.

Helyi hírekSalgótarjánBalassagyarmategészségügylátogatási tilalom