2024.04.20, Szombat
A Föld védelmére hívják fel a figyelmet a könyvtári napokon Nógrád megyében
medio-tech.hu

A Föld védelmére hívják fel a figyelmet a könyvtári napokon Nógrád megyében

MTI

2019.10.01. 10:12

A programsorozat keretében adják át a rónafalui és somoskői fiókkönyvtárakat, a feledékeny olvasóknak pedig elengedik a késedelmi díjakat.

Hirdetés

Földünk védelmére is felhívják a figyelmet az Országos Könyvtári Napok Nógrád megyei rendezvényein; Salgótarjánban többek között Németh Lajos meteorológus tart előadást az éghajlatról, Balassagyarmaton egy falu példáján mutatják be az ökológiai gazdálkodást.

Az Országos Könyvtári Napok tematikája idén az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, ennek jegyében szervezték programjaikat a Nógrád megyei intézmények is.

A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban 'Könyvtárak az emberekért - felelősség a földért' címmel hirdették meg a hétfőn kezdődő egyhetes programsorozatot.

'Alkalmazkodás a változó környezethez: zöldülő életmód' címmel kiállítást nyitnak meg, beszélgetést szerveznek Géczy Gábor fizikussal, a Magfalváért Egyesület megalapítójával, a gyerekek a vízcseppről nézhetnek meg papírszínházi meseelőadást.

Németh Lajos meteorológust arra kérték, beszéljen arról, mi lesz a földdel és az éghajlattal, míg Bocsó Anita környezeti nevelőtanár Szabó Lőrinc és az Ipoly, avagy gőték az irodalomban címmel tart előadást. A Balassi Bálint Megyei Könyvtárban megemlékeznek a 75 éve született Kerényi Ferenc Madách-kutatóról, kvízjátékokat szerveznek környezetvédelemről és irodalomról. Az intézmény csatlakozik a Magyar Rákellenes Liga salgótarjáni alapszervezete Egy nap a nőkért című figyelemfelkeltő rendezvényéhez, valamint itt mutatják be a Palócföld folyóirat legfrissebb számát.

A programsorozat keretében adják át a rónafalui és somoskői fiókkönyvtárakat, a feledékeny olvasóknak pedig elengedik a késedelmi díjakat.

Balassagyarmaton a Madách Imre Városi Könyvtárban október 3-án Balla Orsolya beszél az ökológiai gazdálkodásról és a környezetvédelemről egy falu példáján keresztül.

Pásztón a Teleki László Városi Könyvtárban 4-én, pénteken Sótér Eszter pszichiáter tart előadást arról, hogy mit kezdjünk a klímaváltozással. Pásztón felhívást is közzétettek, olvasóikat arra kérik, hogy tervezzenek, alkossanak újat a környezetükben lévő, de már nem használt tárgyakból. Az elkészült tárgyakat az október 10-i ökonapon mutathatják be, a legötletesebb alkotásokat díjazzák.

Helyi hírekBalassagyarmatSalgótarjánPásztókörnyezetvédelem