2024.04.26, Péntek
Európai színvonalú lett a felújított Beszterce tér
concretemedia.hu

Európai színvonalú lett a felújított Beszterce tér

Salgótarján MA

2019.01.03. 11:51

Salgótarjánban az évtizedek óta várt beruházás keretében egy modern, országos viszonylatban is egyedi megoldásokkal tarkított tér várja a látogatókat.

Hirdetés

A Nógrád megyei város északi Beszterce-lakótelepének központját a helyiek megkérdezése után tervezték újra, a kivitelező 2018 tavaszán kezdte meg a munkálatokat.

A régi, töredezett aszfaltburkolat helyett jó minőségű járólapok fedik a teret, melyet egyúttal teljesen akadálymentesítettek is. Lecserélték a lépcsőket, amelyek sok helyen balesetveszélyesek voltak, megtörtént a tér vízelvezetésének felújítása, és megújult a tér közvilágítása is.

A téren új utcabútorok szolgálják a lakosság kényelmét, ezen kívül új kerékpártárolók és az eddiginél lényegesen több hulladékgyűjtő került ki a tér különböző pontjaira. A kutyatartókra gondolva pedig külön kutyaürülék-gyűjtőt is elhelyeztek, amelyek ráadásul zacskót is adnak.


Igazi kuriózum a geoparki tanösvény

A teljesen új köntösbe öltözött Beszterce tér igazi egyediségét a Novohrad-Nógrád Geopark közreműködésével kialakított városi tanösvény adja, amely bemutatja a környék élővilágát, kőzeteit, illetve egy, a támfalakon helyet kapó idővonal segítségével egyéb történelmi információkkal is szolgál. Mindez nem csak az ismereteket gazdagítja, hanem kifejezetten látványos is, a tér egyes részein pedig világítanak is a környék élővilágát bemutató, egyedi technikával készült járólapok.

„A megújult tér és a sétálóutca nem csak szép és esztétikus, hanem igazi kuriózum is az egyedülálló geoparki tanösvénnyel. Igazi XXI. századi innovatív remekmű, amire büszkék lehetünk” – mondta el az átadón Molnár Károly önkormányzati képviselő.

 

Őshonos növényfajokat telepítettek a térre

A lakók észrevételei alapján új, burkolt közlekedési felületeket alakítottak ki a felújítás során, hogy az illeszkedjen az optimális közlekedési irányokhoz, és ne a növényzetet tapossák ki az emberek. Megújult és nőtt a tér és környékének zöldfelülete, az újonnan ültetett növényeknél ráadásul fontos szempont volt, hogy őshonos növényfajokat telepítsenek. Emellett a meglévő fákat zöldfelületbe helyezték, hiszen számukra sem volt ideális az, hogy teljesen körül voltak burkolva.


Játszóelemek és fitness park gazdagítja a területet

Az évekkel ezelőtt megszüntetett játszóterek pótlására két helyre kerültek modern játszóelemek, melyeket színes gumiburkolaton alakítottak ki, ami egyszerre biztonságos és mutatós is. Újdonságként szabadtéri fitness park is épült a tér szomszédságában, melyek közelében elhelyeztek két pingpong asztalt is, így a sportolni vágyók lehetőségei is bővültek.

Helyi hírekSalgótarjánNovohrad-Nógrád GeoparktanösvényBeszterce térBeszterce lakóteleptérfelújítás