2024.04.18, Csütörtök

Tombol a parlagfűszezon Nógrád megyében is

ATV

2018.09.15. 09:40

Kötelező lenne mindenkinek irtani a saját háza táján, ám ezt sokan nem teszik meg.

Hirdetés

Nem enyhül a pollenszennyezettség, a jó idő miatt tovább szenvednek az allergiások. A parlagfű július eleje óta szinte folyamatosan virágzik és hiába a szankciók, sokan fittyet hánynak a kötelezettségükre és nem irtják a gyomnövényt – derül ki az ATV híréből.

Szécsény közelében, a kukoricatábla tövében több száz méter hosszan virágzik a parlagfű, szemmel láthatóan senki nem irtja. Nagylóc közelében pedig az akácos olyan, mintha a facsemeték mellett parlagfüvet termesztenének. Az agresszív gyom milliószám ontja magából a polleneket, amelyek egyre komolyabb tüneteket okoznak.

„Egyre inkább allergiás, asztmás jellegű légúti megbetegedésekbe torkollanak ezek a megbetegedések” – mondta az ATV hiradójának Tóth Endre. A háziorvos szerint ez megterheli a tüdőgyógyászati szakellátást, illetve számtalan antiallergikum szedésére készteti a betegeket.

A terjedés megállítható lenne

Akik tehetik, védekeznek a parlagfű ellen. Gyomirtással és megfelelő talajmunkával lehet meggátolni, hogy kifejlődjön a növény.

„Ilyen remény nem lehet, hogy ez kihal, vagy kipusztul, mert állítólag 20-30 évig is elvan a földben a magja és akkor is csíraképes marad” – magyarázta Varga József. A gazdálkodó szerint a gyomirtásokat, a talajmunkákat úgy kell végezni, hogy minél jobban visszaszorítsák a parlagfüvet.

A parlagfüves területeket évente többször ellenőrzik a hatóságok, ha kell, akkor többször is megbüntetik azokat a gazdákat, akik nem tesznek semmit a parlagfű ellen. A küzdelem folyamatos kellene, hogy legyen, viszont, ha a közutak mellett elmarad a kaszálás, akkor a gyom, pillanatok alatt képes virágba borulni és ezzel megkeseríteni az allergiások életét.

Helyi hírekSzécsényparlagfűnagylócpollenszezonpollen