2024.03.19, Kedd

Okosszélvédőt fejleszt a salgótarjáni üveggyártó

mti

2018.09.12. 12:01

Biztonságosabb és produktívabb utazást célzott meg a Salglass a BME-vel és a TravelSofttal.

Hirdetés

Okosszélvédő fejlesztésén dolgozik a salgótarjáni Salgglas Zrt. vezette konzorcium, melynek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a TravelSoft Online Kft. is tagja.


Pályázati forrás is segíti a projektet 

A projekt közleménye szerint a fejlesztés célja "a jelenleg ismert visszajelző és szórakoztató járműkijelzők megjelenítési képességénél fejlettebb technológiájú megoldás kidolgozása". A vezetés és az utazás ezáltal biztonságosabbá, egyben produktívabbá válhat - derül ki a tájékoztatóból.

A folyamat során kifejlesztik az új rendszerhez kapcsolódó gyártástechnológiákat és tesztfolyamatokat is. 

A konzorcium tagjai 2020. december végéig dolgoznak a fejlesztésen a Széchenyi 2020 program keretében. A projekt a GINOP pályázatán nyert 978 millió forint uniós támogatást nyert a GINOP pályázatán az egymilliárd 417 millió forintos fejlesztéshez.


Évi négymillió üveget gyártanak  

A Salgglas Zrt. több mint 120 éves üveggyártási tapasztalatot és hagyományt ápolva működik Salgótarjánban. A nyilvános cégadatok szerint az 578 embert alkalmazó vállalat értékesítésének nettó árbevétele 2016-ban 12,2, 2017-ben 10,6 milliárd forint volt. A 2016-os üzleti évet 257 millió forintos adózott eredménnyel, míg a tavalyi évet 611 millió forint veszteséggel zárták.   

A zrt. éves szinten négymillió üveget gyárt Salgótarjánban, a Salgglas márkanév egyebek közt az Audi, a BMW, vagy a Mercedes márkák autóiban jelenik meg. A Salgglas  európai piacvezető az úgynevezett "üveg az üvegben" speciális termékkel, másik kifejlesztett termékük az egy milliméternél vékonyabb edzett üveg, amely a BMW számára készül.

Helyi hírekSalgótarjánautóiparüveggyár