2024.04.17, Szerda

Régészeti feltárások és felújítások a füleki várban

felvidek.ma

2017.07.26. 08:03

Az ásatások során több értékes lelet is előkerült, számtalan ezüstdínárt, fémleletet, ládaveretet, ablakkeretveretet, valamint ágyúgolyókat is találtak.

Hirdetés

 

„A kulturális minisztériumhoz benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően újulnak meg a vár egyes részei. A felújítást megelőző régészeti ásatások kísérik. Idén négy kutatószelvényt nyitottunk az alsó és a középső vár területén” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Titton Viktória, a Füleki Vármúzeum igazgatója. Mint hozzátette, a felújítás központi eleme a középső vár vízelvezető rendszerének felújítása. Ezzel szeretnék megelőzni a déli várfal további nedvesedését.

Az alsó vár területén, a Zwingerben 10 méter hosszú és másfél méter széles szelvényt nyitottak meg, az egész alsó vár udvarát átvágva. Itt egészen az altalajig jutottak le. A középső várnál, a Perényi-toronyban is nyitottak szelvényt. Itt a sziklába vájt vízelvezető árok folytatását kutatták fel. A Bebek-torony előtti színpadnál szintén indítottak ásatást.  Ebben az esetben a régészeti rétegeket kutatták fel. Az utolsó szelvény mintegy három méter mély, szintén a középső vár területén ásták. Itt az egyes rétegeket mérték fel, ami a vízelvezető rendszer kiépítése szempontjából lényeges, jegyezte meg az igazgató.

 

A projekt június elején vette kezdetét, és augusztus végéig tart. A feltárási munkálatok június közepén indultak. A munkálatokat a munkaügyi minisztériummal közösen szervezték meg. Tíz közmunkás dolgozik a feltárásokon, valamint a felújítási munkálatokat is ők végzik. A feltárási munkálatok a tervek szerint augusztus első hetében fejeződnek be.

 

„Mivel négy szelvényt nyitottunk meg a vár területén, a vár egyes részeit lezártuk. Ám a vár látogatása továbbra is gördülékenyen zajlik. Látogatható a Bebek-torony, ezen keresztül elérhető a középső vár és a fellegvár. A vár továbbra is naponta várja a látogatókat” – hangsúlyozta Titton Viktória.

A másfél hónapnyi feltárási munka alatt számtalan értékes leletet találtak. A Bebek-torony melletti szelvényben egy 14. századi főzőedény darabjaira leltek. A fazék szinte minden darabját megtalálták. Ezzel kapcsolatban a régész igazgató kifejtette: „Az elmúlt hét év ásatásai alatt még nem találtunk olyan leletet, melynek darabjaiból a teljes tárgy összeállítható lett volna. A negyven centiméter magas fehér agyagedényt a későbbiekben kiállítjuk a vár termeiben.”

 

Mint az igazgató elmondta, a feltárások és felújítások folytatását, többek között falszakaszok visszaépítését is tervezik. Emellett a középső vár udvarát az eredeti szintre szeretnék visszabontani. Ehhez szintén szükségesek a megelőző régészeti ásatások – fogalmazott végezetül az igazgató.

A feltárásokról szóló felvételeket a Füleki Vármúzeum készítette.

Helyi hírekFüleki Várrégészeti feltárásBebek-torony