2024.03.28, Csütörtök

Hétfő délelőtt közel háromszáz futó lepte el Salgótarján utcáit

nogradsport.wordpress.com

2017.06.07. 11:32

A versenyközpontnak helyt adó Uzoni Péter Gimnázium és a Tóstrand között futottak azok, akik Kadlót Zoltán (Salgótarjáni Atlétikai Club) pályafutása előtt tisztelegtek.

Hirdetés

Az újításoknak köszönhetően szép mezőny gyűlt, sikeresen debütáltak a váltóversenyek, és az adománygyűjtés is eredményesnek bizonyult. 

Az előző éjszakai esőzés kellően lehűtötte az aszfaltot a nógrádi megyeszékhelyen, bár amikor előbukkant a nap, elég fülledt idő fogadta a futókat, akik az ország minden részéről ellátogattak Salgótarjánba. A rendezvényt Fekete Zsolt, a város polgármestere nyitotta meg, majd ezúttal is Komka Zsuzsanna tanárnő vezényelte a közös bemelegítést.

Először a félmaratonit, majd az öt kilométert választók vághattak neki a versenynek. A rövidebb táv a lucfalvai elágazónál, míg a hosszabb a Tóstrandnál fordult vissza, így hosszában lepték el a versenyzők a várost. Míg a futók a megfelelő iramra és a helyes légzésre koncentráltak, a várakozókat idén is Oláh Gergő, az X-Faktor korábbi győztese szórakoztatta. A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, nekik az iskola udvarán rendeztek futóversenyt, több korcsoportban.

Egyéniben összesen közel kétszázan teljesítették valamelyik távot, rajtuk kívül 23 páros, és 8 négyfős váltó szerepelt.

A félmaraton küzdelmeiben a névadó futó klubja, a Salgótarjáni Atlétikai Club (SAC) versenyzői gyűjtögették a babérokat.

Egyéniben Kadlót Zoltán ért be elsőként, bár korábban sérüléssel bajlódott, a tiszteletére életre hívott rendezvényre összeszedte magát, és senkit nem engedett maga elé (nem mellesleg az ezüstérmes váltóban is helyet kapott).

A hölgyeknél párja, Oravecz Beatrix volt a leggyorsabb. Egyedül egy páros váltó tudta Kadlótot megelőzni, a SAC-os Papp Ildikó a berkenyei Sági Józsefet váltva szerezte meg a győzelmet. A nyolc darab négyfős váltóknál egy gyerekváltó(!) szerezte meg az első helyet, a SAC utánpótlás növendékei kegyelmet nem ismerve diadalmaskodtak az idősebbek felett is.

Az 5 kilométeres betétfutam első helyeit is kibérelte a SAC, a férfiaknál az abszolút győztes Vanó Gergő, míg a hölgyeknél Bartkó Virág győzött.

 

Az eredményhirdetésen Kadlót mellett a város legeredményesebb hosszútávfutója, a kétszeres olimpikon Mecser Lajos, Máté Csaba, a névadó egykori edzője, a SAC trénere, illetve Huszár Máté alpolgármester is közreműködött.

A több mint kétszáz fős mezőnyben több rendszeresen futó induló, és jó pár kezdő is megfordult, illetve többen most teljesítették először a félmaratont.

 

Az első alkalommal meghirdetett adománygyűjtő akció is sikeresnek bizonyult, hiszen több százezer forintot sikerült összegyűjteni a helyszínen, amelyet a mátraszelei gyerekotthon felújítására fordítanak.

 

Helyi hírekSalgótarjánfutóversenySalgótarjáni Atlétikai Clubmátraszelei gyerekotthon